Martine Uil benoemd tot medisch directeur Rijnmond Dokters
25 januari 2022Huisarts en straatdokter Marcel Slockers: “We moeten meer werken aan syndemie”
25 maart 2022Eind vorig jaar vroeg de GGD Rotterdam-Rijnmond aan het toenmalige IZER om huisartsen te werven voor de boosterthuisvaccinatiecampagne. Er was echter al een huisartsentekort door de coronacrisis, wat daardoor alleen maar zou groeien. Hoe konden kwetsbaren thuis geprikt worden met een booster, zonder dat er daardoor geen huisartsen meer beschikbaar waren op de praktijken? Het antwoord hierop bleek het boostervaccinatieteam te zijn. Véronique Scholten was hier als projectleider bij betrokken.
Véronique: “Begin december 2021 kwam bij ons het verzoek binnen vanuit de GGD om een groot aantal huisartsen te werven voor boosterthuisvaccinatie. Maar we hadden al snel door dat dit een probleem zou opleveren voor de waarnemerspool van huisartsen. Aangezien het onze rol is om huisartsen te ondersteunen, vroegen we ons af of we het niet anders konden organiseren. We zochten een manier waarop de GGD wel iedereen thuis kon prikken, maar de huisartsen ook over voldoende waarnemers konden blijven beschikken.”
Niet alleen huisartsen aan het prikken
“We hebben eerst een protocol geschreven, waarmee een goed geschoolde praktijkondersteuner (POH) ook kon prikken. Half december zijn we fanatiek gaan werven, onder andere via de nieuwsbrief van de Huisartsenposten Rijnmond. We vroegen mensen die we al kenden, om de betrouwbaarheid te kunnen verzekeren. Want je wil kwalitatief goede zorg blijven leveren, zeker aan huis. Mensen konden zich ook voor een of twee dagen aanmelden en dat leverde veel reacties op.”
Bijzondere kick-off voor Rijnmond Dokters
“Met kerst heb ik een planning gemaakt van wie we wanneer gaan prikken. Uiteindelijk hebben we van 6 januari tot 22 januari geprikt. Elke ochtend begonnen we samen met een voorstelrondje. De diversiteit van de groep hoorde je terug in de werkervaring en in de motivatie om mee te doen. Dit project was daarmee een leuke kick-off voor Rijnmond Dokters, omdat je met zoveel mensen in één keer vanuit de naam Rijnmond Dokters aan het werk gaat. Dat gaf een heel positief gevoel!”
“De prikkers lieten weten hoe fijn ze het vonden om te kunnen helpen om die crisis te lijf te gaan. Daarnaast waren er veel prikkers die normaliter arts zijn achter een bureau. Daarbij komt de patiënt naar hen toe, nu ga je naar die patiënt. Dat inkijkje in de leefwereld van de patiënt, bijvoorbeeld met armoede en eenzaamheid, opende de ogen van veel artsen. Ze willen dit meenemen in hun dagelijkse werk.”