Huisarts Senyurek heeft een brede kijk op zorg
23 maart 2023Straatdokters Rotterdam gaan vanuit nieuwe locatie intensiever samenwerken
23 maart 2023Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is met de ondertekening van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) een feit. Hoe kijkt het Maasstad Ziekenhuis tegen het zorgakkoord aan? Rijnmond Dokters sprak hierover met bestuurder Wietske Vrijland. “Ik denk dat het zorgakkoord nodig is om samen de schouders onder de stijgende zorgvraag te kunnen zetten”, stelt Vrijland. Sinds september 2017 is zij bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en voorzitter van de Samenwerkende Rijnmondse Ziekenhuizen.
Toegankelijke zorg
Het IZA is de komende vier jaar de werkagenda van de zorg. In het IZA werken alle zorgpartijen samen aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg. Het doel van het IZA is om de zorg in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Naast de LHV, hebben ook overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg het IZA ondertekend. “Iedereen wil goede en toegankelijke zorg. Om dat te kunnen waarborgen en nog beter samen te werken, is het nodig om afspraken te maken”, stelt Vrijland. “Het huisartsenberoep is een ontzettend mooi vak. Zonder sterke huisartsenzorg kunnen wij als ziekenhuizen wel inpakken.”
Regionale samenwerking
Met het IZA komen er veranderingen in het huidige zorgstelsel. Waar eerst sprake was van marktwerking, moet nu veel meer focus liggen op regionale samenwerkingen. Zo moeten lokale zorgpartijen regiobeelden (regionale uitdagingen) in kaart brengen en op basis daarvan regio- en transformatieplannen (urgente uitdagingen) opstellen. “Je ziet dat er al veel staat in de regio. Bijvoorbeeld Samen voor kwetsbare ouderen 010, waarbij ziekenhuizen, VVT-organisaties (ConForte), welzijnsorganisaties en Rijnmond Dokters samenwerken en afstemmen met de gemeente en zorgverzekeraar. De regionale samenwerking is heel goed hier en het is mooi om daarop voort te borduren. De Rijnmondse ziekenhuizen en Rijnmond Dokters – een belangrijke partij – zitten vaker samen aan tafel. Bijvoorbeeld op heel specifieke onderwerpen zoals digitalisering en gegevensuitwisseling”, zegt Vrijland.
“Als ziekenhuizen onderling gaat de uitdaging van het werken met het IZA over de toegankelijkheid, concentratie en spreiding van de zorg. Waar vinden operaties plaats en waar niet? Onze uitdaging als ziekenhuis is dat wij de juiste zorg voor de juiste patiënten leveren. Dat onze zorg van waarde is voor de patiënten. We kijken wat wij toe kunnen voegen in samenwerking met de huisarts. We moeten elkaar over en weer goed informeren, zodat er op tijd vraagtekens gesteld kunnen worden bij de waarde van de behandeling.”
Sterke huisartsenzorg
Medisch specialisten kijken anders naar patiënten dan huisartsen. “Huisartsen zien patiënten als gezond, tenzij. Medisch specialisten gaan op zoek naar wat er mis is.” Daarom is de samenwerking tussen deze twee medische professionals zo belangrijk. “Huisartsen maken een inschatting van de diagnostiek en kennen de patiënten. Zo kunnen zij veel preciezer bepalen wie baat heeft bij medisch specialistische zorg of een beoordeling. Zij weten wat de overtuigingen zijn, en hoe hun omgeving eruitziet. Daarom is het ook van groot belang dat zij de ruimte krijgen om hun werk te doen zoals het de bedoeling is.”
Huisarts is belangrijke schakel
Voor de huisartsen was er veel twijfel over het onderteken van het IZA. Dat terwijl juist de huisartsen een belangrijke schakel zijn in het bereiken van de gestelde doelen. Vrijland: “Ik snap dat huisartsen twijfelden, want een groot gedeelte van de zorg komt bij hen terecht. Zij hebben bijvoorbeeld een grote rol in de zorg voor de steeds groter wordende groep kwetsbare ouderen. Die groep heeft naast medische zorg ook nog andere problematiek op het gebied van bijvoorbeeld eenzaamheid, huisvesting en financiën. Dat is een zware taak en verantwoordelijkheid voor de huisartsen waar zij niet in de volle breedte invulling aan kunnen geven. Daarom is het ook nodig dat de huisartsen geholpen worden. Zodat zij het werk kunnen doen waarvoor zij zijn opgeleid.”
De samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten is volgens Vrijland cruciaal om de zorg toegankelijk te houden. “Wat ik echt belangrijk vind is dat de eerstelijnszorg overeind blijft en de kans krijgt om goed werk te blijven doen. Een aantal dingen zouden landelijk of regionaal afgesproken moeten worden. Wij als ziekenhuizen hebben contacten nodig met de huisartsen om te weten hoe we kunnen helpen. Een gezamenlijke en meer integrale aanpak is nodig en dat vraagt iets van alle betrokken partijen”, vertelt Vrijland.