Rijnmond Dokters zoekt nieuwe algemeen directeur
21 maart 2023Hoe kijkt het Maasstad naar het Integraal Zorgakkoord?
23 maart 2023Huisarts Atabey Senyurek is werkzaam in Rotterdam Zuid en is bevlogen over zorgvernieuwing en het helpen verbeteren van lage gezondheidsvaardigheden. Hiervoor ontwikkelt hij nieuwe initiatieven en werkt hij samen met rolmodellen uit de buurt. Zijn patiëntenpopulatie bestaat voornamelijk uit wijkbewoners met een grote culturele diversiteit en minder sterke sociaaleconomische status. Rijnmond Dokters ging met hem in gesprek over hoe hij initiatieven online en offline inzet om zijn doelgroep te bereiken en hun zorgvaardigheden te verbeteren.
De praktijk van Senyurek was dertien jaar gelokaliseerd in de Afrikaanderwijk, een zogenaamde aandachtswijk. Doordat de praktijk groeide zijn zij verhuisd naar een moderner en groter gebouw op Katendrecht. “Mijn interesse in zorgvernieuwing is gegroeid, doordat ik in een aandachtswijk heb gewerkt. Daar heb ik gezien dat er een kloof is tussen het zorgaanbod en de zorgvraag. Ik vind het een uitdaging om die kloof te dichten”, vertelt Senyurek (rechts op de foto). Hij werd in Nederland geboren, maar groeide in Turkije op. Op zijn 21e besloot hij terug te keren naar zijn geboorteland om geneeskunde te studeren. Nadat hij de studie tot huisarts met succes had afgerond opende hij zijn eigen praktijk in Rotterdam.
Doelgroep bereiken
“Mijn Turkse achtergrond betekent niet automatisch dat ik gelijk toegang tot die doelgroep heb. In 2014 en 2015 hebben we daarom uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe de patiëntenpopulatie in de wijk eruitziet en waar behoefte aan is. Die kennis gebruiken we als basis om onze patiënten te bedienen en passende zorgpaden te bieden”, ligt Senyurek toe. Hoewel de website nog niet specifiek is ingericht op de patiëntenpopulatie uit de buurt, zijn zij daar wel mee bezig.
Senyurek zet zich niet alleen in om zijn eigen patiënten te bedienen, maar ook Rotterdammers buiten zijn praktijk. Zo is hij initiatiefnemer geweest om te zorgen dat in alle Rotterdamse praktijken een praktijkondersteuner voor de jeugd komt (POH-GGZ Jeugd). Ook organiseert Senyurek regelmatig evenementen in de wijk met samenwerkingspartners om buurtbewoners aan te moedigen gezonder te gaan leven. Zo heeft hij bijvoorbeeld met cardioloog dokter Akin (links op de foto) inkopen op de markt gedaan en in het buurthuis een maaltijd met vis gemaakt. De buurtbewoners aten samen en kregen de boodschap mee om twee keer per week vis te eten. En tijdens Ramadan heeft hij met een diëtist tips gegeven hoe je gezonde feestelijke maaltijden en hapjes kunt bereiden. “Ook op die manier bevorder je de gezondheidsvaardigheden”, zegt Senyurek. Volgens het WHO zijn gezondheidsvaardigheden cognitieve en sociale vaardigheden die nodig zijn voor het verkrijgen, begrijpen en toepassen van informatie voor het bevorderen of behouden van een goede gezondheid.
Kloof dichten
“Als praktijk willen wij de kloof dichten en mensen bij elkaar brengen die dat nodig hebben. We zetten bijvoorbeeld mensen uit de wijk in die hun vaardigheden kunnen en willen delen. Denk aan financiële vaardigheden of gezondheidsvaardigheden.” Ook biedt Senyurek videobellen aan, maar wat zij hebben gemerkt is dat deze manier van een consult niet zo goed werkt bij nieuwe klachten. Sociale media werkt daarentegen wel goed om de mensen in de buurt te bereiken. “We hebben voorlichtingsfilmpjes gemaakt met mensen uit de buurt die gezondheidsvaardigheden delen. Zij fungeren als rolmodel.”
Senyurek zou het mooi vinden als andere huisartsen ook voorlichtingsfilmpjes zouden maken en daarvoor rolmodellen uit de buurt inzetten om verandering aan te moedigen. “In aandachtswijken heerst armoede en proberen mensen te overleven binnen de kaders die ze hebben. Wat ik heb gezien is dat er ook ongekende talenten aanwezig zijn in die wijken en die moeten we aanmoedigen. Dat heeft bij mij vroeger ook gewerkt: ik zag mensen om mij heen die ook gestudeerd hadden en dat gaf mij moed om dat ook te gaan doen en deel te nemen in de maatschappij op een positieve manier.”
Een brug van passief naar actief
Senyurek wil met zijn praktijk een brug vormen voor zijn patiënten om een actievere en gezondere levensstijl te krijgen. De praktijk werkt nu bijvoorbeeld samen met wijkorganisaties in het project Kinder GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) om overgewicht bij kinderen tegen te gaan – want 1 op de 4 kinderen in Rotterdam heeft overgewicht. “We proberen ons netwerk in dienst te stellen van de patiënt”, vertelt Senyurek.
“Wat ook heel belangrijk is, is dat ook wij ons steeds de vraag blijven stellen wat wij zelf anders kunnen doen. We vragen veel van onze patiënten om te veranderen en om het anders te doen. Pas als wij het goede voorbeeld geven, is het legitiem om te vragen en hopen dat de populatie gaat veranderen. Ik kan wel in mijn stoel blijven zitten en recepten uitschrijven, maar daar gaan mensen niet van bewegen. Daarom zijn we nu bezig om een oefenruimte in te richten in de nieuwe praktijk waar mensen kunnen bewegen. Ook willen we bijvoorbeeld gaan wandelen. Het is daarna aan welzijn- en sportorganisaties om dat verder te trekken.”
Lange adem
“Toen ik begon met mijn praktijk dacht ik dat taal de reden was van zorgachterstand. Maar ik heb gezien dat dat niet zo is. Het is juist het gebrek aan goede gezondheidsvaardigheden dat voor meer problemen zorgt. Daarom zet ik mij in om deze vaardigheden voor mijn patiënten te bevorderen. Wist je dat mensen in Rotterdam Noord gemiddeld zeven jaar langer leven dan in Zuid? Ik zou willen dat de mensen in Zuid ook langer en gezonder leven. Maar gezondere keuzes heeft een lange adem nodig. Denk aan het rookverbod. En we kunnen dat niet alleen, we hebben meerdere organisaties nodig die vanuit verschillende invalshoeken werken en het probleem belichten”, aldus Senyurek.