Digitaal Zorggemak: ‘alle digitale functies op één plek, voor patiënt en zorgverlener’
16 december 2024Laurens biedt zorgpad voor ernstige long-COVID patiënten
16 december 2024Iedere inwoner van Nederland moet een huisarts in de buurt hebben. Dat lukt alleen als er voldoende huisartsen zijn, die bovendien plezier in hun werk hebben. Het zijn, in een notendop, de belangrijkste uitdagingen op de agenda van de LHV. LHV-voorzitter Marjolein Tasche benadrukt hierbij de kracht van slim samenwerken, waarbij stimuleren van het praktijkhouderschap (in elke vorm) centraal staat. “De huisarts blijft de spil om zorg toegankelijk te houden.”
Marjolein Tasche heeft wel iets met Rotterdam. Natuurlijk, als voorzitter van de LHV behartigt ze – met haar collega’s in de organisatie – de belangen van alle huisartsen in Nederland. Maar als je gestudeerd hebt in Rotterdam, er gepromoveerd bent en er jarenlang vanuit diverse functies werkzaam bent geweest in de zorg, dan blijft Rijnmond toch bijzonder. Ze benoemt het glimlachend en stapt vervolgens over op het feitelijke onderwerp van gesprek: de uitdagingen op de agenda van de LHV en de manier waarop die, samen met een regionale organisatie als Rijnmond Dokters, kunnen worden opgepakt.
Praktijkhouderschap
“Als LHV werken we aan een betrouwbare, toekomstbestendige huisartsenzorg. Dat raakt veel aandachtsgebieden, variërend van huisvesting en financiering tot praktijkvoering, lastenverlaging via wetgeving en optimalisering van samenwerking met andere zorgpartijen,” zegt Marjolein. “Voor continuïteit van huisartsenzorg is praktijkhouderschap essentieel. Dat is bij veel huisartsen in opleiding zeker een ambitie, zo hoor ik regelmatig tijdens mijn gesprekken bij de jonge huisartsen en in de opleidingen. Vanuit de LHV zetten we daar op verschillende fronten op in. Zo is het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat huisartsen, die praktijkhouder willen worden, geen goede huisvesting kunnen vinden of een lening niet geborgd kunnen krijgen. Daar ligt een uitdaging die we gezamenlijk kunnen oppakken. Dus zijn we als LHV bijvoorbeeld in gesprek met zorgverzekeraars, om te kijken hoe we in dat opzicht initiatieven voor het praktijkhouderschap kunnen vergemakkelijken. Waartoe dit kan leiden, blijkt wel in Twente. Na het omvallen van CoMed zijn hier met behulp van zorgverzekeraars nulpraktijken gestart, waar huisartsen op afgekomen zijn. Chapeau voor de oudere huisartsen die hier als mentor aan de slag gegaan zijn.”
Ook actueel op de agenda
Actueel op de LHV-agenda zijn ook zaken zoals de tariefsverlaging van de NZa, het ministeriële addendum ’Zorg & Welzijn Akkoord’ op het Integraal Zorgakkoord en het zelfstandigenbeleid van de overheid. “Zo’n tariefsverlaging is, los van keuzes die de NZa maakt in de berekening, vanuit de noodzaak van zorgcontinuïteit een onbegrijpelijk signaal. Daartegen hebben we bezwaar aangetekend. Het addendum op het IZA daarentegen stimuleert praktijkhouderschap en stelt, naast de eerstelijn, de nuldelijn meer centraal; focus op gezondheid en welzijn. Actueel is ook het zelfstandigenbeleid, dat de nodige veranderingen in de praktijk teweeg zal brengen; veel vaste waarnemers en ondersteunend personeel zullen hun werk in dienstverband moeten gaan uitoefenen. Het is belangrijk dat er in dit opzicht meer duidelijkheid ontstaat, we zijn hierover in goed overleg met de Belastingdienst. Zo zijn we op diverse velden actief. Met elkaar in gesprek gaan en elkaar begrijpen vormt hierbij de basis.”
Slimme samenwerking
Voor succesvolle belangenbehartiging is het belangrijk om te weten wat er bij de leden speelt. Voor de LHV is samenwerking met regionale huisartsen hierbij onmisbaar. “Vanuit onze regionale LHV-afdelingen krijgen we een goed beeld van wat er speelt in elke regio. Goede samenwerking tussen onze afdelingen en regionale huisartsenorganisaties is belangrijk en via onze afdelingen is er de afstemming met het landelijk beleid. We werken meestal prettig samen om de zorg op regionaal en wijkniveau beter te organiseren, stemmen goed af, dat gaat over en weer. Als regio hoef je ook niet alles alleen uit te vinden of te doen. Neem bijvoorbeeld de mentale gezondheidsnetwerken of de handreiking gemeentes over huisvesting. Deze zijn landelijk uitgedacht en kunnen regionaal worden opgepakt. Zo’n slimme samenwerking werkt wel zo efficiënt.”
Veel voldoening
“Tijdens mijn gesprekken met huisartsen blijkt dat zij – door de tijd heen – de continuïteit van de zorg uiteindelijk als het meest boeiende van hun beroep beschouwen,” besluit Marjolein. “Ik ontmoet echt veel enthousiaste huisartsen, die hun werk nog altijd leuk vinden. Het is enorm interessant om mij voor hun werkplezier in te zetten, dat geeft veel voldoening. De huisarts blijft toch de spil om zorg toegankelijk te houden.”