
Transformatieplan Digitaal Zorggemak goedgekeurd
25 maart 2025
Mentale Gezondheidsnetwerken: een aanpak die werkt
27 maart 2025Voor uro-gynaecologische klachten waarover de huisarts twijfelt – of waarbij snel meer expertise wenselijk is -, heeft een horizontale verwijzing diverse voordelen. Kaderhuisartsen uro-gynaecologie Angelique Bleuzé en Marieke van Gorcum zijn via ZorgDomein in te schakelen: “Zeker wanneer je radeloos bent, is het fijn als je snel terecht kunt.”
Overgangsklachten, vragen over anticonceptie, menstruatieproblemen, incontinentie en verzakkingen of vulvaklachten worden steeds beter bespreekbaar. Zulke problematiek vindt dan ook vaker de weg naar het spreekuur van de huisarts. “Online is heel veel informatie te vinden over dit onderwerp: artikelen, podcasts… veel vrouwen lezen zich heel goed in en brengen hun vragen mee naar de praktijk,” stellen kaderhuisartsen uro-gynaecologie Angelique Bleuzé (De Zorghoek, Bergschenhoek) en Marieke van Gorcum (Huisartsenpraktijk Zorgpunt Zuidplas, Nieuwerkerk aan den IJssel).
“Patiënten met dergelijke problematiek zijn meestal goed in de eerstelijn te behandelen, met advisering en medicatie. Maar soms zijn er vage klachten die lang aanhouden, klachten waarvan je denkt ‘hoe nu verder’. Daarnaast heeft niet iedere huisarts evenveel affiniteit met deze problematiek. Patiënten zijn bovendien mondiger, vragen nadrukkelijk om verwijzing naar een zorgverlener met meer specifieke expertise. In zulke gevallen kan horizontale verwijzing een interessant alternatief zijn voor insturen naar de tweedelijn.”
Waardevolle ondersteuning
Angelique en Marieke houden – elk in hun eigen praktijk – wekelijks een spreekuur overgangsklachten. Tijdens een consult van een half uur is er tijd voor anamnese, eventueel lichamelijk onderzoek, een luisterend oor en advisering. “We kunnen een patiënt bijvoorbeeld goed instellen op hormoontherapie, na drie maanden voor een controle terugzien en daarna terugverwijzen naar de eigen huisarts,” zegt Angelique. “Of als de huisarts het aanmeten van een pessarium lastig vindt, kunnen wij dat doen, waarna de huisarts de controles overneemt. Zeker omdat een pessarium bij steeds meer gynaecologen een eerste behandelkeuze bij verzakkingen is, vormt dit een waardevolle ondersteuning.”
Onnodig met een zalfje tobben
“Wat we ook veel zien: jongere meiden die blijven rondlopen met vage, terugkerende klachten zoals fluorklachten, vaginale roodheid en/of irritatie,” vult Marieke aan. “Dikwijls blijven ze onnodig tobben met een zalfje, terwijl er sprake is van onderliggende bekkenbodemproblematiek. Wij geven uitleg, adviseren en kunnen verwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Onze bevindingen en adviezen koppelen we vanzelfsprekend terug naar de verwijzer.”
Onze wachtlijsten zijn kort. Dat is echt een uitkomst, zeker voor vrouwen die al een langere tijd last hebben van klachten. Als je radeloos bent, is het fijn wanneer je snel terecht kunt.”
Angelique: “Dat geldt ook voor vulvaklachten, de wachtlijsten voor zulke spreekuren in de tweedelijn zijn enorm. Driekwart van die klachten kan door ons gezien worden.”
Innovatiefonds
Dankzij ondersteuning van het Innovatiefonds van Rijnmond Dokters zijn verwijzingen naar beide kaderhuisartsen uro-gynaecologie mogelijk via ZorgDomein. Marieke tot slot: “We vragen de verwijzer daarin om aan te geven wat er inmiddels al aan reguliere eerstelijnszorg is uitgevoerd bij een patiënt, denk aan bloedonderzoek of kweekjes. Dat wijst zich vanzelf. Daarna kan eenvoudig verwezen worden, waarbij het eigen risico van de patiënt niet wordt aangesproken. Op deze manier proberen we de klachten, die in de eerstelijn horen, bij de huisarts te houden in plaats van door te sturen naar speciale poli’s. Zo houden we de zorg beter betaalbaar.”