
Transformatieplan Digitaal Zorggemak goedgekeurd
25 maart 2025
Mentale Gezondheidsnetwerken: een aanpak die werkt
27 maart 2025Een goed ingerichte praktijkwebsite bespaart tijd, vermindert telefoontjes en verbetert patiëntervaring. Hoe richt je zo’n website slim in? Wat zijn de belangrijkste do’s en don’ts en hoe kan data-analyse helpen bij het optimaliseren van de website?
Een praktijkwebsite is niet alleen een online visitekaartje, maar vooral een essentieel hulpmiddel dat veel werk uit handen kan nemen. Patiënten kunnen via de website bijvoorbeeld uitslagen opvragen, (medische) informatie vinden, herhaalmedicatie aanvragen en afspraken maken. Dit scheelt onnodige telefoontjes, administratieve handelingen en soms zelfs consulten. Voorwaarde is dat de website écht effectief is, voor praktijk én patiënt.
Wat werkt wel – en wat juist niet?
Maar wat maakt een website écht effectief? Onderstaande aandachtspunten kunnen helpen om goed na te denken over de inrichting van de website.
Do’s voor een effectieve praktijkwebsite
- Actuele informatie – Zorg dat patiënten altijd makkelijk actuele informatie kunnen vinden. Denk aan de griepprik in oktober, informatie over griep en verkoudheid tijdens het griepseizoen en hooikoortsklachten in het voorjaar. Dit voorkomt onnodige telefoontjes.
- Duidelijke verwijzing – Een prominente knop naar Thuisarts.nl of Moetiknaardedokter.nl kan patiënten helpen om betrouwbare gezondheidsinformatie te vinden.
- Gebruiksvriendelijke instructies – Maak het patiënten makkelijk, bijvoorbeeld bij het inschrijven bij de praktijk, online afspraak maken of gebruikmaken van het patiëntenportaal.
- Belangrijke informatie op de homepage – Zorg dat alle praktijkcontactinformatie direct zichtbaar is.
- Duidelijke communicatie – Gebruik korte, makkelijk leesbare teksten om onnodige telefoontjes te voorkomen.
- Websitebeheer - Zorg ervoor dat één van de medewerkers voldoende tijd krijgt om website en content te beheren en regelmatig te voorzien van updates.
Don’ts: valkuilen om te vermijden
- Onduidelijke omschrijving en instructies – Omschrijf websitefunctionaliteiten duidelijk en informeer uw patiënten over de mogelijkheden en eventuele spelregels.
- Geen optimalisatie voor gebruik op mobiele apparaten – Veel bezoekers gebruiken een smartphone of Ipad. Zorg dat de website goed werkt op elk type apparaat.
- Veel tekst, beperkingen in gebruik – Een beknopte en overzichtelijke website is vriendelijker in gebruik.
- Weinig onderhoud: een onbeheerde website, zonder updates, is snel verouderd en minder veilig.
Ondersteuning
Waardevolle adviezen, maar niet voor iedere huisarts kan het optimaliseren van de website een leuke uitdaging zijn. Daarom biedt Rijnmond Dokters ondersteuning via WebLab. “Samen met drie leveranciers hebben wij vaste templates ontwikkeld,” zegt Lonneke Reitsma, projectleider eHealth bij Rijnmond Dokters. “Huisartsen kunnen zich bij ons aanmelden en kiezen voor één van de drie leveranciers. Dat maakt het eenvoudiger om een praktijkwebsite te krijgen die aansluit bij de behoeften. Huisartsen kunnen natuurlijk ook voor een alternatief kiezen. Bovendien is het niet altijd nodig om een nieuwe website te maken. Soms volstaat een aantal aanpassingen aan de bestaande website.”
Inspelen op de patiënt
Om de website optimaal te kunnen inzetten, is informatie nodig. Prescilia Kiangala, adviseur digitale zorg en dataspecialist bij Rijnmond Dokters legt uit: “Je wilt weten hoe patiënten de website ervaren en waar hun behoefte ligt. Data maken dit inzichtelijk. Welke pagina’s bezoeken ze? Hoe lang blijven ze daar? Hoe vaak klikken ze heen en weer? Welke zoektermen worden vaak in de zoekbalk gebruikt?
Als veel bezoekers via hun telefoon de website bekijken en moeite hebben om informatie te vinden, zullen ze sneller bellen. Een oplossing kan dan bijvoorbeeld een adaptieve website zijn, die ook op een smartphone goed werkt. Als ‘uitslagen’ veel wordt gezocht, betekent dit waarschijnlijk dat patiënten dat onderdeel niet kunnen vinden. Misschien staat het er niet op, maar als dat wel het geval is, is te onderzoeken waarom dat niet goed wordt gevonden. En kun je dat aanpassen.”
Website optimaliseren
Ook hierbij kan Rijnmond Dokters ondersteunen. Praktijken die gebruikmaken van de speciale Rijnmond Dokters-templates - die met de drie leveranciers ontwikkeld zijn -, kunnen hun gebruikersdata anoniem met Rijnmond Dokters delen. “We verwerken deze data en maken ze inzichtelijk in een dashboard,” zegt Prescilia. “Dit helpt praktijken om hun website continu te verbeteren op basis van feitelijke gebruiksinformatie. We kunnen de data ook benutten om twee maal per jaar de templates te updaten met nieuwe eHealth-toepassingen en relevante verwijzingen. Zo werken we samen met de leveranciers en huisartsen aan het optimaliseren van de websites.”
Zo eenvoudig kan het zijn
Behoefte aan een verbeterde of nieuwe praktijkwebsite? Ontdek hoe eenvoudig het realiseren daarvan kan zijn: neem contact op via [email protected] of lees hier meer informatie.