
Mentale Gezondheidsnetwerken: een aanpak die werkt
27 maart 2025Als zorgverleners zijn we geneigd om vanuit ons eigen referentiekader te denken. Het risico op blinde vlekken ligt dan al snel op de loer. Mede daarom beschikt Rijnmond Dokters over een Patiëntenadviesraad. “Het is waardevol om je plannen te spiegelen aan mensen die vanuit een andere blik met je willen meedenken.”

Op de foto: Martine Uil, medisch directeur van Rijnmond Dokters
“Een Patiëntenadviesraad (PAR) is enerzijds een wettelijke verplichting voor zorgverlenende organisaties van een bepaalde grootte, anderzijds bestond bij ons duidelijk de behoefte aan een klankbord vanuit patiëntenperspectief,” vertelt Martine Uil, medisch directeur van Rijnmond Dokters. “Dat project hebben we samen met twee grotere praktijken in onze regio opgepakt, sinds 1 januari 2024 beschikt Rijnmond Dokters over een PAR. Vier keer per jaar komen we samen en informeren we de vijf leden van de PAR over onze beleidsplannen en projecten. De PAR mag gevraagd en ongevraagd advies geven en dóet dat ook.”
Onmisbaar
“Patiëntenparticipatie is voor ons belangrijk,” zegt Sjoukje Pereboom, naast physician assistant - PA - werkzaam als coördinator bedrijfsvoering bij HOED Nieuwerkerk aan den IJssel. “Met onze cliëntenraad hebben wij daar enkele jaren geleden op voorgesorteerd. Vroeger verleende de huisarts vijf dagen per week zorg van wieg tot het graf, en soms meer, maar we leven in een andere tijd. Huisartsen werken veelal parttime, waarbij digitalisering bovendien steeds meer deel uitmaakt van ons werk. Wil je de zorg voor je patiënten zo goed mogelijk organiseren, dan is patiëntenperspectief onmisbaar. We hebben toch allemaal onze blinde vlekken. Dus toen Rijnmond Dokters ons benaderde voor een PAR, wilden we zeker meewerken.”
Blinde vlek
Paul Tieman is één van de leden van de PAR van Rijnmond Dokters. In tegenstelling tot de andere vier leden is hij niet uit de zorg afkomstig. “Na jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, ben ik de laatste jaren werkzaam als jurist in rechtsbijstandverlening bij Slachtofferhulp Nederland. De gezondheidszorg vind ik een boeiend domein, met name op het bordje van de huisarts komt steeds meer terecht. In het verleden heb ik deel uitgemaakt van de Cliëntenraad van HOED Nieuwerkerk aan den IJssel. Rijnmond Dokters is qua organisatie een stuk groter, die uitdaging zag ik wel zitten.
In ons eerste jaar als PAR hebben Margareth Mostert, Tineke van der Kolk, Marjan Blümer, Aad de Jong en ik onder andere meegedacht over digitalisering. Eén van de gespreksonderwerpen was bijvoorbeeld de introductie van Juvoly. Daarover bestond wat argwaan. Als patiënt word je geconfronteerd met een microfoon op tafel. Hoe veilig is dat, wat gebeurt ermee? Als patiënt kun je daar onzeker van worden. Dat hebben we aangekaart.”
Sjoukje: “Daar komt die blinde vlek. Wij denken ‘reuze handig, nu kan ik me volledig op de patiënt richten’. Dat zo’n microfoon anders op de patiënt kan overkomen, realiseer je je niet als zorgverlener.”
“Een waardevol inzicht,” beaamt Martine. “Dat nemen we dus mee in onze advisering aan de leden: zorg voor goede uitleg en benoem duidelijk de voordelen voor de patiënt.”
Hoe ervaart de patiënt dat?
“Een ander terugkerend gespreksonderwerp is de bereikbaarheid van de praktijk,” zegt Paul. “Aan veranderingen ontkomen we niet, maar daarmee omgaan kan lastig zijn. Terwijl de praktijk voor sommige patiënten handig digitaal bereikbaar is, wachten anderen liever aan de telefoon op de assistente. In deze tijd is het ook het niet meer vanzelfsprekend dat de ‘eigen’ huisarts altijd voor iedereen bereikbaar is. Hoe ervaart de patiënt dat? Hoe kun je daarop inspelen?”
Sjoukje: “Ook hier ben je als zorgverlener eveneens geneigd om vanuit je eigen perspectief te handelen. Terwijl het vooral interessant is om te weten hoe de patiënt erover denkt. Dan kun je daarop inspelen.”
Paul: “Om dat nog beter te kunnen doen, zouden we de samenstelling van onze PAR graag wat meer diverser willen krijgen. Dat staat zeker op onze agenda.”
Ook voor úw praktijk
Die ‘blik van de patiënt’ delen de leden van de PAR niet alleen op collectief niveau, maar waar mogelijk ook met de individuele leden van Rijnmond Dokters. Paul tot slot: “Over alle niet-medisch inhoudelijke vraagstukken, waarmee de patiënt in de praktijk te maken krijgt, kunnen we meedenken. We kunnen ook meelopen tijdens een auditdag. Aarzel niet om ons te benaderen, we fungeren met plezier als klankbord.”
Meer weten? Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met bestuurssecretaris Talitha Schreuders: [email protected]