Nieuws

Martine Uil benoemd tot medisch directeur Rijnmond Dokters

Martine Uil

Als ervaren huisarts weet Martine Uil wat er in de praktijk speelt, als IZER-bestuurslid werkte ze de afgelopen twee jaar aan het versterken van de regionale samenwerking. Die combinatie van kennis en kunde komt haar goed van pas in haar nieuwe functie: sinds 1 december 2021 is ze medisch directeur van Rijnmond Dokters.

Nadat Martine Uil in Rotterdam de studie Geneeskunde succesvol had afgerond, koos ze niet direct voor een bestaan als huisarts. “Ik ging in het Havenziekenhuis als arts-assistent aan de slag op de afdeling Interne geneeskunde, maar vond daar niet wat ik zocht. Mijn interesse bleek toch meer te liggen bij de huisartsgeneeskunde, dus schreef ik me in voor die opleiding in Rotterdam. Op de eerste opleidingsdag wist ik het zeker: ‘dit is het’. Als huisarts startte ik vervolgens een praktijk in Rotterdam-Charlois, waar ik negen jaar met heel veel plezier gewerkt heb.”

Meerwaarde

In 2018 trad Martine toe tot het IZER-bestuur, waar het principe van ‘van, voor en door huisartsen’ haar bijzonder aanspreekt. “De samenwerking heeft een grote meerwaarde, het is leuk én nuttig om daarbij mijn kennis van de huisartsenpraktijk te benutten. Wat speelt er in de praktijk, waar is behoefte aan, wat werkt wel of juist niet? Het feit dat ik in een bestuurlijke omgeving de taal van de huisarts spreek, draagt bij aan de herkenbaarheid van de organisatie. Ik heb er veel zin in om die uitdaging verder op te pakken als medisch directeur van Rijnmond Dokters.”

Aandachtspunten

Daarbij staan de komende tijd vooral wijkmanagement en scholing als belangrijkste aandachtspunten in haar agenda. “Als huisarts in een achterstandswijk heb ik onder andere geleerd dat het medisch perspectief niet altijd alleen de oplossing voor een probleem kan bieden. Een goede samenwerking tussen huisarts en andere partners in de wijk is daarbij onontbeerlijk, daar valt nog veel winst te behalen. Daarnaast gaan we opnieuw kijken naar ons aanbod van scholing, waarbij we het aanbod in de organisatie zo goed mogelijk laten aansluiten op de behoeften in de huisartsenpraktijk, ook richting de doktersassistenten.”

Waarnemen

Martine’s werkzaamheden voor IZER waren goed te combineren met haar huisartsenpraktijk, voor haar directiefunctie bij Rijnmond Dokters geldt dat niet. Daarom stopte ze op 1 november vorig jaar met haar praktijk. Helemaal afscheid van de patiëntenzorg neemt ze niet: vanaf februari gaat ze parttime als waarnemer in verschillende praktijken in de regio aan de slag. Daarmee snijdt het mes aan meerdere kanten: “Ik blijf bij de patiëntenzorg in de praktijk betrokken én kan de komende tijd ervaren hoe de meerwaarde van Rijnmond Dokters in verschillende praktijksettingen beleefd wordt.

Ik hoop dat wij als Rijnmond Dokters onze betekenis voor de leden gericht voelbaar kunnen maken, zodat zij zullen ervaren dat zij écht gebaat zijn bij de samenwerking. Zeker als wij daarbij meer optrekken met andere huisartsorganisaties in de regio, zal het ons lukken om naar andere partijen samen hét gezicht van de huisarts te zijn. Zo kunnen wij steeds beter de regie nemen op de ontwikkelingen in ons vak. Ik kijk er erg naar uit om daaraan mijn steen bij te dragen.”

Bel Rijnmond Dokters op: 010 750 1500