Wijkgericht werken benut de kracht van signaleren en verwijzen
20 september 2024De positieve effecten van actief bezig gaan met een gezondere leefstijl
23 september 2024Effectief gebruik van medicatie tegen hiv kan risicogroepen beschermen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Huisartsen Susan Nourzad en Ashray Dihal van PrEPhuisarts willen daarom dat PrEP-zorg beschikbaar is voor iedereen met risicovolle seksuele contacten. Met hun aanpak bieden zij ondersteuning aan patiënten en collega-huisartsen.
Recent onderzoek en een pilot van de GGD tonen aan dat het preventief voorschrijven van PrEP-medicatie bij mensen met een verhoogd risico op hiv-besmetting zeer effectief is: bij adequaat gebruik van PrEP is het incidentiecijfer van nieuwe hiv-besmettingen nihil. Toch bereikt het medicijn nog niet iedereen tijdig. Daarom hebben Susan Nourzad en Ashray Dihal een online platform geopend om iedereen die in aanmerking komt voor PrEP, de benodigde zorg te bieden. Een groot voordeel hiervan is dat patiënten hierdoor geen gebruik hoeven te maken van (commerciële) privéklinieken.
De werking van het PrEP-medicijn
Susan: “PrEP staat voor Pre-expositieprofylaxe. Het is een combinatie van twee medicijnen in één pil die voorkomt dat het hiv-virus zich in het lichaam ontwikkelt. Aanvankelijk werd dit medicijn ingezet voor de behandeling van hiv, maar uit onderzoek blijkt dat het ook preventief kan worden gebruikt door risicogroepen.” Ashray voegt toe: “De medicatie kan dagelijks worden ingenomen of intermitterend, bijvoorbeeld als je weet wanneer er seksueel contact gaat plaatsvinden.”
Een online platform als antwoord op lange wachtlijsten
Ashray: “De pilot bij de GGD was succesvol, maar door gebrek aan capaciteit zijn er wachtlijsten ontstaan. Het is zorgwekkend dat 6 tot 8 procent van de mensen op de wachtlijst hiv oploopt. Dit moeten we voorkomen.” Vanwege de lange wachtlijsten heeft de politiek huisartsen gevraagd om ook PrEP-zorg te bieden. Echter hebben niet alle huisartsenpraktijken hier voldoende capaciteit en/of expertise voor. Susan: "PrEP-zorg vraagt om meer dan alleen het voorschrijven van een medicijn. We begrijpen dat niet alle huisartsen dit kunnen leveren. Tegelijkertijd willen we dat het voor zoveel mogelijk mensen in de risicogroep beschikbaar is en blijft. Met ons online platform willen we zowel de huisarts als de patiënt ondersteunen."
Ashray: “Wij zien patiënten vier keer per jaar. Tijdens deze afspraken nemen we de onderzoeken door en bespreken we eventuele bijwerkingen. Zo monitoren we de patiënt zolang hij of zij PrEP gebruikt. Deze informatie wordt ook teruggekoppeld naar de eigen huisarts.”
Verwijzen via ZorgDomein: de deur staat open
Susan: “Huisartsen in de regio van Rijnmond Dokters kunnen via ZorgDomein patiënten naar ons doorverwijzen. Vaak meldt een patiënt zich met de wens om PrEP te gebruiken, maar het kan ook zijn dat de huisarts een risicogeval signaleert. In dat geval kan de huisarts het gesprek aangaan en de patiënt doorverwijzen als er in de eigen praktijk geen PrEP-zorg wordt geboden.” Ashray: “Het handige is dat een fysiek consult niet nodig is. Na de verwijzing kan de patiënt online een afspraak inplannen. Wij beoordelen de aanvraag, schrijven het medicijn voor en plannen vervolgconsulten online.”
Susan: “Het is goed om te weten dat de patiënt in de reguliere eerstelijnszorg blijft en dat de consulten geen invloed hebben op het eigen risico. Dat geldt niet voor alles: eventuele onderzoeken belasten het eigen risico, de medicatie betaalt de patiënt zelf. Verder blijft de patiënt ingeschreven bij de eigen huisarts; alleen de PrEP-zorg wordt door ons overgenomen. Er vindt vervolgens terugrapportage plaats aan de eigen huisarts." Ook de eigen apotheker wordt betrokken bij de verstrekking van de medicatie. Er zijn momenteel gesprekken gaande tussen de regionale apothekersvereniging en praktijk PrEPhuisarts over een gestructureerde aanpak. Susan: "Het belangrijkste is dat we zowel de huisarts als de patiënt ondersteuning bieden.”
Verwijzen naar PrEP-zorg
Susan Nourzad en Ashray Dihal van huisartspraktijk PrEPhuisarts bieden PrEP-zorg aan in samenwerking met de GGD en Zilveren Kruis. De verwijzing naar PrEPhuisarts verloopt via ZorgDomein, en de declaraties worden achter de schermen via Rijnmond Dokters ingeregeld.
De verwijzing naar de PrEP-huisarts is momenteel in de pilotfase. Om de toegang zo laagdrempelig mogelijk te maken, is er achter de schermen een koppeling met het meekijkconsult. Een groot voordeel van deze methode is dat het eigen risico niet wordt belast. U zult echter in uw VIP-portaal een inhouding zien nadat u een patiënt heeft doorverwezen. Dit betreft puur een administratieve vermelding; de inhouding vindt niet plaats.