Rijnmond Dokters introduceert de Digitale Ervaring met als doel om digitalisering binnen huisartsenpraktijken te stimuleren. Met deze ervaring laten we zien hoe belangrijk het is om de privacy en security goed op orde te hebben, maar ook ervaren hoe digitalisering in de huisartsenpraktijk kan werken. Alle praktijkmedewerkers kunnen meedoen!
Aan de slag met digitalisering
De Digitale Ervaring is ontwikkeld n.a.v. de ICT-Praktijkscan: een scan om in beeld te brengen in hoeverre de ICT in de praktijk op orde is. Inmiddels heeft ongeveer 87% van de praktijken in de regio deze scan doorlopen. Het adviesrapport dat hieruit voortkomt is vaak alleen gedeeld met de praktijkhouder. Omdat het bij digitalisering belangrijk is om alle praktijkmedewerkers mee te nemen, hebben we de Digitale Ervaring voor onze leden ontwikkeld. De ervaring creëert bewustwording en biedt ruimte om het gesprek aan te gaan over digitalisering binnen de praktijk.
De Digitale Ervaring bestaat uit twee onderdelen. Met de Cyber Escaperoom wordt ingespeeld op het belang van privacy en security. De Virtual Reality (VR) Experience laat praktijkmedewerkers ervaren hoe digitalisering voor hen kan werken.
Onze leden kunnen kosteloos gebruik maken van:
Inzichten die we met de ICT-Praktijkscan opdeden, laten o.a. zien dat er winst te behalen is op het gebied van veilig digitaal werken. Om alle praktijkmedewerkers op speelse wijze een inkijkje te geven in hoe er veilig én digitaal gewerkt kan worden in de huisartsenpraktijk, is de Rijnmond Dokters Cyber Escaperoom ontwikkeld.
In deze online escaperoom (45-60 minuten) gaan teams van ca. 3-5 personen binnen een huisartsenpraktijk aan de slag met onderwerpen als privacy, informatiebeveiliging, AVG en datalekken. Onderwerpen die belangrijk zijn, maar die toch vaak blijven liggen. Met de game wordt op speelse wijze kennis vergroot, bewustzijn gecreëerd en komt het gesprek over veilig digitaal werken in de huisartsenpraktijk op gang. Daarnaast is tijdens het spel onze POH eHealth aanwezig voor de nodige begeleiding.
Een social hacker heeft zich voorgedaan als accountant bij huisartsenpraktijk Rijnmond Dokters en een heleboel gevoelige patiëntendata buitgemaakt. Maar liefst drie dagen heeft hij ongestoord rondgelopen in deze huisartsenpraktijk, dus de schade is enorm! Alle gegevens liggen op straat. Lukt het jouw team om de hacker op te sporen en de verloren patiëntendata op tijd in veiligheid te brengen?
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Zorgvuldig omgaan met patiëntengegevens, digitaal en op papier
- Veilig gebruik maken van wachtwoorden
- Veilig patiëntengegevens uitwisselen
- Veilige inzet van social media
- Hoe om te gaan met phishing
- Kennis van AVG-regels
- Kennis van interne procedures rond datalekken
We nemen de praktijkmedewerkers via de Virtual Experience op een veilige manier mee in de diverse manieren die er zijn om werkprocessen digitaal in te richten. Dit doen wij door op de huisartsenpraktijk een workshop aan te bieden en gebruik te maken van een VR-bril.
Workshop
Deze workshop bestaat uit twee onderdelen:
- De Virtual Reality-ervaring: iedereen stapt met behulp van de VR-bril in een eigen scenario;
- Plenair moment: We wisselen ervaringen uit en gaan met elkaar het gesprek aan over digitalisering in de eigen praktijk.
Vanuit Rijnmond Dokters begeleiden één of meerdere POH eHealths deze workshop.
- Stap in een virtuele huisartsenpraktijk
- Ervaar digitale werkprocessen
- Scenario's toegespitst op jouw rol in de praktijk
- Ga daarna met je collega's in gesprek
Waarom een Virtual Reality beleving?
De scenario’s in onze VR Experience zijn zo realistisch mogelijk waardoor jij het gevoel krijgt in DE huisartsenpraktijk te staan en je eigen functie te vervullen. Dit helpt jou om keuzes te maken terwijl je zonder risico’s kunt experimenteren. In deze veilige omgeving hebben beslissingen immers geen echte consequenties. Hierdoor ontstaat er ruimte om nieuwe mogelijkheden te verkennen en te leren van minder effectieve keuzes.
Bovendien blijft jouw ervaring persoonlijk: collega’s zien jouw keuzes niet, zodat je geen sociaal wenselijke antwoorden hoeft te geven en je je volledig kunt richten op wat voor jou handig is in de praktijk.
Accreditatie*: 1 punt voor deelname aan de workshop. DA dient te zijn aangesloten bij de KABIZ om in aanmerking te komen voor accreditatiepunten.
*Accreditatie is nog in aanvraag.
Hoe ziet de VR-workshop eruit?
Korte introductie
Stilstaan bij wat jullie uit de VR Experience willen halen en uitleg over het gebruik van de VR-brilVR Experience
Elke deelnemer duikt in zijn of haar eigen scenario aan de hand van de VR-bril.Plenair moment
We wisselen ervaringen met elkaar uit en gaan met elkaar het gesprek aan over digitaliseringsmogelijkheden in de eigen huisartsenpraktijk.Hoe lang duurt de experience?
Alles bij elkaar zullen we ongeveer één uur bezig zijn.
VR biedt enkele belangrijke leer- en praktijkvoordelen ten opzichte van reguliere trainingen. Informatie blijft 75-90% beter hangen door de interactieve omgeving waarin leren door te doen centraal staat. Ook vergroot VR het vertrouwen in je eigen vaardigheden (met 40-50%). Meld je praktijk dus nu aan!
Contact
Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact op met [email protected].