Persoonsgerichte zorg helpt om elkaar beter te verstaan. Bij deze aanpak wordt de patiënt beschouwd als méér dan zijn aandoening. Dat vereist een ander consult, waarbij zorgverlener en patiënt inzichtelijk krijgen wat belangrijk is voor de gezondheid en levensdoelen van de patiënt. Centraal hierbij staat ‘Het andere gesprek’.

Het andere gesprek

In het andere gesprek focust u niet op een aandoening, maar vooral op de mens achter de aandoening. Met Positieve Gezondheid krijgt u middels het Spinnenweb gespreksinstrument de context van de patiënt duidelijker in beeld en kunt u als zorgverlener gerichter adviezen op maat geven. Bij de patiënt neemt het bewustzijn over de eigen gezondheid en levensdoelen toe. Het draagt bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan.

 “Ik weet nu hoe ik mijn patiënten beter in beweging kan krijgen en dat geeft energie.”

Toolbox

Bekijk hier een overzichtsdocument van Persoonsgerichte Zorg. U vindt hier ook de toolbox en de handleiding van de gespreksinstrumenten van Krachtige Basiszorg en het 4-bollenmodel.

Gespreksinstrumenten

Spinnenweb
Het spinnenweb is beschikbaar voor zowel kinderen, tieners, volwassenen en een eenvoudige tool, analoog als digitaal en in verschillende talen.
4D model
Dit model ondersteunt de interactie tussen professionals onderling, maar ook tussen professional en patiënt (of bewoner). Dit model wordt ook ingezet bij Krachtige Basiszorg.
4-Bollenmodel
Het 4-bollenmodel ondersteunt zowel patiënt als professional bij het verkennen van het patiëntperspectief op de huidige en de gewenste situatie door het stellen van passende doelen. Dit model is van Dubois & van Rij.

Meer informatie

Scholing

Rijnmond Dokters biedt de scholingen Persoonsgerichte zorg en Positieve gezondheid aan voor de hele praktijk. Met name ook voor POH-S & POH-GGZ is dit heel interessant. 

Bij de scholing Leefstijl (voor POH-S en POH-GGZ) wordt ook aandacht besteed aan Positieve Gezondheid. 

TBHZ
Voor alle praktijken is er de mogelijkheid een scholing op basis van het 4 Bollenmodel te volgen. Kies vanuit TBHZ, thema efficiënte praktijkvoering voor de scholing Praktijk in Regie.

Krachtige Basiszorg
Voor deelname aan Krachtige Basiszorg worden praktijken gericht uitgenodigd.

Contact

Heeft u vragen of wilt u contact? Stuur dan een mail aan, [email protected].

.