Een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI is gericht op gedragsverandering, waardoor mensen een gezonde leefstijl kunnen bereiken én behouden.

Wat is een GLI?
Binnen een GLI ontvangt een patiënt advies en begeleiding gericht op gezonde voeding, gezonde gewoontes en gezond bewegen. De interventie duurt 2 jaar en bestaat zowel uit groepsbijeenkomsten als uit individuele contacten. Het aantal groepsbijeenkomsten kan per programma verschillen, maar is gemiddeld 12 keer. De GLI wordt bekostigd vanuit de basisverzekering en belast het eigen risico van de patiënt niet.
Voor wie is de GLI?
GLI is gericht op volwassenen vanaf 18 jaar die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben dat samenhangt met gewicht. Dit zijn:
- Volwassenen met overgewicht (BMI ≥ 25kg/m2) en minimaal 1 extra risicofactor
- Volwassenen met obesitas (BMI ≥ 30kg/m2), al dan niet met 1 of meerdere risicofactoren
Bij een extra risicofactor gaat het om de aanwezigheid van risicofactoren voor hart- en vaatziekten (HVZ), diabetes mellitus type 2 of de aanwezigheid van slaapapneu of artrose.
GLI-interventies
Rijnmond Dokters biedt drie GLI-interventies aan. Gebruik dit schema om de juiste interventie te bepalen.
BeweegKuur
Multidisciplinaire interventie gericht op verminderen energie-inname (voeding), verhogen van lichamelijke activiteit (bewegen) en op maat ondersteuning van gedragsverandering (leefstijl). Individuele contacten en groepsbijeenkomsten.
Meer informatie kunt u vinden op de website van De BeweegKuur.
CooL
Monodisciplinair interventie gericht op het vergroten van de persoonlijke motivatie en verbeteren van relevante gezondheidsvaardigheden. Het programma is vooral geschikt voor deelnemers die goed hun eigen regie kunnen pakken. Het programma is monodisciplinair en omvat afwisselend individuele contacten en groepsbijeenkomsten.
Meer informatie kunt u vinden op de website van CooL.
Samen Sportief in Beweging (SSiB)
Multidisciplinaire interventie is met name geschikt voor mensen uit de kwetsbare doelgroepen en of voor mensen die niet gewend zijn om regelmatig te bewegen. Gemeentelijke instellingen nemen een actieve rol binnen de interventie. Afwisselend individuele contacten en groepsbijeenkomsten.
Meer informatie kunt u vinden op de website van SSiB.
Vergoeding
Huisartsen ontvangen geen additionele vergoeding voor de verwijzing. Zorgprofessionals die GLI aanbieden, ontvangen een vergoeding volgens het contract met de zorgverzekeraar.
Verwijzen
Patiënten worden voor een GLI geselecteerd op basis van de inclusiecriteria en de getoonde motivatie. De geselecteerde patiënten kunnen worden doorverwijzen via de verwijsmodule in VIPLive. Klik hier voor een handleiding.
GLI aanbieden
Zorgprofessionals die een GLI willen aanbieden, kunnen zich aanmelden via [email protected]. Alle leefstijlcoaches zijn geregistreerd in het beroepsregister voor Leefstijlcoaches van het BLCN. Voor alle interventies geldt dat de GLI-aanbieder minimaal de startscholing voor deze interventie gevolgd heeft.
Veelgestelde vragen
Contact
Heeft u vragen over de GLI? Dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] of telefonisch contact met ons opnemen via (010) 750 15 00.