De positieve effecten van actief bezig gaan met een gezondere leefstijl
23 september 2024Huisartsenzorg in kleinschalige woonzorgvoorzieningen vraagt om goede afspraken
23 september 2024Een consult met een psychiater in de huisartsenpraktijk: huisarts Roos Balvert en POH GGZ Roelie Langbroek benutten deze optie al langer. Ze vinden het een aanrader: “Je voelt je gesterkt dat je kwaliteit levert. Iedereen heeft er baat bij.”
“Dit consult op locatie is een fijne optie voor onze patiënten,” zegt huisarts en kaderhuisarts GGZ Roos Balvert (Huisartsenpraktijk Doktershuis Het Oude Noorden). “Het consult is laagdrempelig toegankelijk, vindt in vertrouwde omgeving plaats en komt niet ten koste van het eigen risico. Patiënten kunnen dichtbij terecht, dat scheelt reiskosten en zorgen over ‘hoe er te komen’. Men hoeft niet op een lange wachtlijst voor psychiatrie in de tweedelijn, het consult in de praktijk kan meestal snel plaatsvinden. We doen dit al een tijdje en zijn zeer tevreden.”
Zitten we op de goede weg?
“Psychiater Tessa Onderwater komt eens per twee à drie weken naar onze praktijk, vooral voor patiënten met nèt wat ernstiger GGZ-problematiek waarover ik vragen heb. Zitten we met de behandeling op de goede weg, ook qua medicatie? Bouwen we zware antidepressiva af bij de patiënt met zwangerschapswens of kiezen we andere medicatie? Waarom slaat een behandeling niet goed aan? Tijdens haar bezoek aan de praktijk ziet Tessa drie patiënten, per patiënt reserveert zij een uur. Ik ben niet bij het consult aanwezig. Tessa bespreekt met de patiënt haar bevindingen plus adviezen en noteert deze in ons HIS. Dat werkt prima.”
Vertrouwen
“Tijdens zo’n consult is er volop ruimte voor een gesprek, de patiënt voelt zich serieus genomen. Het contact is prettig; patiënten hebben vertrouwen in Tessa. Dankzij haar adviezen kunnen wij nog betere zorg leveren, je voelt je gesterkt dat je kwaliteit levert.”
Als voorbeeld noemt Roos een - uit de psychiatrie afkomstige - patiënt met dysthyme stoornis. “Als gevolg van zwaar medicatiegebruik ontstonden nierfunctiestoornissen bij deze patiënt, dus hoe te handelen? Afbouwen was geen optie. Na het advies van Tessa voelde ik me gesteund genoeg om deze patiënt goed te kunnen begeleiden. Zo zijn er legio voorbeelden te noemen.”
Chronische problemen
Roelie Langbroek, al 43 jaar werkzaam in de GGZ en als POH GGZ in deze praktijk werkzaam, weet de problematiek in de meeste gevallen goed in te schatten en hoe te handelen. "Maar soms is het lastiger beoordelen: is er sprake van persoonlijkheidsproblematiek of toch depressie? Dan is het prettig als Tessa aangeeft in welke richting ik qua diagnose kan denken. Ook voor patiënten bij wie ik ADHD of ASS vermoed, kan Tessa bevestiging geven voordat een patiënt voor uitgebreider onderzoek op een lange wachtlijst komt. Bij ingewikkelde problematiek is Tessa’s advies eveneens zeer welkom, denk aan patiënten met chronische problemen die geen behandeling meer hebben in de tweede lijn en weer bij ons in de praktijk terugkomen. Dat komt nogal eens voor. Dan wil je toch, zeker met je medicatiebeleid, vinger aan de pols houden. Ik vind het een luxe dat we Tessa hierbij mogen betrekken.”
Voorkomt onnodige verwijzingen
“Ik zie patiënten face to face en overleg met praktijkondersteuners en huisartsen,” vult Tessa aan. “Ik denk bijvoorbeeld mee over diagnose of waar een patiënt het best op z’n plek is voor behandeling. Of ik zie chronische patiënten voor een medicatieconsult, mensen die al langer niet meer in behandeling zijn in de GGZ. Deze vorm van consultatie vergroot de kwaliteit van zorg voor GGZ-patiënten in de huisartsenpraktijk en voorkomt onnodige verwijzingen. Zowel huisartsen als ik vinden deze consultatie in de huisartsenpraktijk dan ook erg nuttig.”
Aanrader
Korte lijnen met de zorgverleners in je werkgebied is ook een belangrijk uitgangspunt van de (toekomstige) Mentale Gezondheidsnetwerken. Roos verwacht hier veel van en legt uit: "Dit kan vooral nuttig zijn voor patiënten met problemen op meerdere domeinen, waarbij we ook naar de nuldelijn kijken. Het samenwerken vanaf het begin en de interdisciplinaire benadering, waarbij verschillende perspectieven worden betrokken (zorg, sociaal domein, ervaringsdeskundigheid), helpen bij het vinden van de meest passende zorg. Door deze korte lijnen kunnen we in veel gevallen zwaardere zorg voorkomen."
Roos hoopt dat als deze aanpak beschikbaar komt in haar wijk, hun consultant psychiatrie – met haar kennis van het netwerk en de patiënten – hierop kan aansluiten. "Tot die tijd raad ik iedereen het consult op locatie aan. Collega’s die meer informatie willen, kunnen altijd contact met me opnemen."
Huisartsen bieden, mogelijk samen met de praktijkondersteuner ggz (POH-GGZ), zorg aan patiënten met psychische en sociale problemen. Je beoordeelt de aard en ernst van de klachten en adviseert de patiënt over een passend vervolgtraject.
In het Aanbod huisartsgeneeskundige zorg (LHV, 2015) staat dat aanvullende zorg beschikbaar is voor specifieke groepen, zoals patiënten met stabiele chronische psychiatrische aandoeningen. Niet elke praktijk biedt deze extra zorg aan; de keuze hiervoor ligt bij de praktijk.
Voor meer informatie kunt u de Toolkit GGZ, de LHV-visie en de website van Rijnmond Dokters raadplegen.
Wilt u meer informatie over hoe huisarts Roos Balvert van Doktershuis Het Oude Noorden het consult psychiatrie heeft georganiseerd en gefinancierd? U kunt bellen naar 010-466 4388. U kunt ook contact opnemen met Wanda Krouwel, beleidsadviseur mentale gezondheid bij Rijnmond Dokters, via [email protected].