Huisartsenzorg in kleinschalige woonzorgvoorzieningen vraagt om goede afspraken
23 september 2024Ascitespunctie aan huis ontzorgt patiënt en mantelzorger
17 oktober 2024Op maandag 23 september j.l. vond de officiële kick-off plaats van de Barendrechtse pilot rondom Welzijn op Recept, een landelijk instrument om de huisarts te ontlasten. Aan deze pilot is anderhalf jaar voorbereiding vooraf gegaan, de kick-off werd dan ook met extra enthousiasme ontvangen.
Vier Barendrechtse huisartsen participeren in deze pilot rondom Welzijn op Recept. Wanneer zij of hun POH vermoeden dat klachten zoals als vermoeidheid, pijn in de nek, stress of somberheid psychosociaal van aard zijn, kunnen zij een patiënt laagdrempelig doorverwijzen naar de Barendrechtse welzijnsorganisatie KijkopWelzijn. Laagdrempelig houdt in deze eveneens in dat de welzijnspartij zoekt naar de juiste zorg om de zelfredzaamheid te vergroten. Vier huisartsenpraktijken in Barendrecht nemen deel aan deze pilot.
Snel schakelen
Tijdens de kick-off bijeenkomst waren er meerdere positieve reacties te horen. Nine Roman, Welzijnscoach KijkopWelzijn, is er bijvoorbeeld van overtuigd dat huisartsen veel baat kunnen hebben bij Welzijn op Recept. “Tijdens mijn gesprekken met huisartsen merk ik dat ze soms door de bomen het bos niet meer zien in welzijnsland. Er wordt zoveel aangeboden dat het lastig te achterhalen is waar mensen nu het beste terecht kunnen. Nu kan ik hen die keuze uit handen nemen en snel schakelen met de juiste collega of netwerkpartner. Ik heb het idee dat dit bij de huisartsen enerzijds geruststelling geeft en anderzijds ruimte om gehoor te geven aan andere klachten.
Met mijn huidige ervaring en kennis wil ik graag bijdragen aan meer zelfbewustzijn en zelfregie. Het gedachtegoed van Welzijn op Recept sluit hier heel goed op aan; het moedigt mensen aan om na te denken over wat ze nog wél zelf kunnen en ondernemen.”
De kracht van samenwerking
Leroy Benschop, Teammanager KijkopWelzijn, benadrukt de kracht van samenwerking. “Het verbinden van partijen, met als doel het realiseren van een duurzame wijksamenwerking, kost tijd. Veel van de werkzaamheden van de wijkcoordinator hebben pas op langere termijn effect. Maar deze pilot maakt duidelijk wat er met geduld gerealiseerd kan worden. Het is ruim een jaar geleden dat de eerste oriënterende gesprekken met de gemeente plaatsvonden. Nadat de wijkcoördinator van Rijnmond Dokters erbij betrokken werd, kon de pilot aan de voorkant ook vanuit de huisartsen worden ingericht. Nadat we in 2024 een welzijnscoach vonden, kunnen we nu volop de samenwerking zoeken en ervoor zorgen dat de juiste zorg op de juiste plek terecht komt.”
Expertise benutten
En daarvoor staat Gert-Jan Bleeker, wijkcoördinator Barendrecht/Albrandswaard en al sinds december 2023 in gesprek met de gemeente, in de startblokken. “Het belangrijkste doel in mijn werk is om te verbinden. In dit geval om in het kader van Welzijn op Recept de gemeente, KijkopWelzijn en natuurlijk de huisartsen samen te brengen. Ik gun de inwoners van Barendrecht dat ‘de ruimte’, waarbinnen oplossingen voor klachten worden gezocht - namelijk die psychosociale klachten -, ook binnen het sociaal domein gevonden worden. Hier ligt de expertise van een welzijnsorganisatie. We zouden de inwoners tekort doen als we deze expertise niet te benutten.”