Aad van ‘t Hof benoemd tot algemeen directeur van Rijnmond Dokters
13 juni 2023Rijnmondse huisartsen helpen slachtoffers Turkije
27 juni 2023Hoe houden we de eerstelijn bereikbaar? Huisartsen Willem Beereboom en Robert Odekerken hebben daar ideeën over. Met Rijnmond Dokters werken zij samen in het project ‘SBE’, Samenwerken voor Behoud van een Bereikbare Eerstelijn. “Samenwerken en digitaliseren zien wij als de twee voornaamste oplossingsrichtingen, waarbij wij onze eigen identiteit behouden.”
Krapte op de arbeidsmarkt en toename van verzuim, waarbij (tijdelijke) vervanging moeilijker en duurder wordt en de toenemende zorgvraag complexer: de bereikbaarheid van huisartsenpraktijken komt steeds meer in het gedrang. “Naast substitutie van zorg vanuit de tweede lijn zien we een toename van zorgvragen die niet primair bij de huisartsenpraktijk horen,” stelt huisarts Willem Beereboom (Huisartsenpraktijk Schelmeroord, Rotterdam), “vooral omdat wij als huisarts het beste bereikbaar zijn van alle zorgaanbieders. Willen we onze bereikbaarheid kunnen blijven waarborgen, dan moeten we sommige zaken anders en beter regelen. Bijvoorbeeld de achterlopende digitalisering in de zorg.”
“We moeten bovendien gerichter de samenwerking opzoeken met het sociale domein, paramedici, ziekenhuizen en andere zorginstellingen,” vult huisarts Robert Odekerken (Huisartsenpraktijk Odedokter, Rotterdam) aan. “Door de samenwerking op te zoeken, betrek je de andere zorgaanbieders bij het proces om de juiste vraag op de juiste plek te krijgen.”
Bundelen van voordelen
Het bereikbaarheidsvraagstuk is iets wat beide huisartsen al langer bezighoudt. Willem: “Robert en ik kenden elkaar uit de hagro en van het FTO. Al eerder hebben we samen de uitdagingen van de huisartsenpraktijk in onze wijk onder de loep genomen. Bij ons in de wijk zijn bijvoorbeeld meerdere praktijken overgenomen door een commmerciële partij. Vervolgens bleek dat wij dezelfde missie dragen, namelijk behoud van toegankelijke huisartsenzorg en regie over het praktijkhouderschap. Toen Rijnmond Dokters met het SBE-project kwam, besloten we daaraan mee te doen.”
In het project ‘SBE’, Samenwerken voor Behoud van een Bereikbare Eerstelijn, wil Rijnmond Dokters samen met huisartsen leren wat er gedaan kan worden om de bereikbaarheid, continuïteit en het vertrouwen van praktijken te waarborgen. Robert: “De twee voornaamste oplossingsrichtingen zijn samenwerken en digitaliseren. Met als visie: bundeling van de voordelen van
schaalvergroting met de voordelen van de huidige huisartsenpraktijk. We willen de bereikbaarheid garanderen met behoud van de kernwaarden van de huisartsgeneeskunde: generalistische, persoonsgerichte patiëntenzorg, waarbij de continuiteit wordt gegarandeerd door huisartsen en assistenten die samenwerken. Langdurig, vast, klein, hecht, multidiscplinair team. De patiënt kent de zorgverlener, de zorgverlener kent de patient én de samenwerkingspartners.
Medewerkers voor beide praktijken
Maar hoe werkt dat ‘samen sturen op continuïteit’ praktisch gezien?
Willem: “De praktijken zullen met elkaar meebellen bij overloop en/of capaciteitsproblemen. Het is ook de bedoeling dat een aantal specifieke medewerkers voor beide praktijken werkt, een regie-arts, studenten uit het studententeam en een administratieve medewerker.
Met bereikbaarheid bedoelen wij overigens niet alleen de telefonische beschikbaarheid, maar ook de beschikbaarheid van digitale toepassingen om contact te leggen met de huisartsenpraktijk. Bij de samenwerking zullen wij een nieuwe digitale voordeur ontwikkelen, waarmee we hopen te bereiken dat patiënten met hun vraag op de juiste plek terechtkomen. Nieuwe technieken maken het mogelijk om de praktijken volledig digitaal te koppelen. Het doel is een gekoppelde telefooncentrale, gekoppeld HIS en gekoppelde automatisering. De websites zullen volledig hetzelfde werken met ieder een eigen uitstraling. Digitalisering kan, op verschillende manieren en met wisselende urgentie, faciliteren in het contact tussen zorgverlener en patiënt.”
Tijd, investeringen en inzet
Dat is een heel project, beamen beide artsen. Een aanzienlijk deel van de werkprocessen wordt geüniformeerd, alle systemen worden aan elkaar gekoppeld. Het doorvoeren van deze veranderingen vergt tijd en vraagt om een flinke investering plus inzet van de medewerkers. Er moet ook worden nagedacht over communicatie naar patiënten en andere zorgverleners. “Het doel van het project is het behouden van een bereikbare eerste lijn voor de patiënt, daar doen we het voor. Huisartsenpraktijken zullen steeds meer de samenwerking met elkaar moeten gaan opzoeken. Dit project is een mooie eerste stap in de goede richting!”