SBE-project: bereikbaar blijven dankzij praktijkoverstijgend werken
23 juni 2023GGZ-zorg een kopzorg? Rijnmond Dokters ondersteunt
27 juni 2023Op maandag 6 februari vond een zware aardbeving plaats in Zuidoost-Turkije en Syrië. De ramp leidde tot veel humanitaire hulpacties, ook de Rijnmondse huisartsen Funda Başdoğan en Shakib Sana kwamen direct in actie. “Onze core business is patiëntenzorg hier, maar soms moet je als huisarts je maatschappelijke betrokkenheid breder trekken.”
"Vier maanden vóór de aardbeving heb ik met vriendinnen een rondreis door Zuidoost-Turkije gemaakt, waarbij ik bijna het hele gebied gezien heb dat later verwoest werd,” vertelt Funda Başdoğan (huisarts, praktijkeigenaar MC Delfshaven, Rotterdam). “Ik ben van Turkse komaf, heb familie wonen in Turkije, de beelden van de aardbeving raakten mij echt enorm. Ik vroeg me meteen af: welke hulp kan ik bieden, als mens, als huisarts, op 4000 km afstand. Daarheen reizen was voor mij geen optie. Een collega attendeerde mij op een hulpactie-app van een groep ondernemers, ik meldde me meteen aan. Huisarts Shakib Sana had zich eveneens aangesloten, zo kwamen we met elkaar in contact over de hulpacties. Dat leidde tot een artsen-appgroep, waaraan ook de Rotterdamse huisarts Bünyamin Meral deelnam.”
Volle vrachtwagen in 30 uur
“Enkele dagen na de ramp attendeerde Shakib mij op een social mediapost van een KPMG-medewerker die medische hulpmiddelen wilde inzamelen. Ik heb de post via mijn netwerk en social media gedeeld. Collega’s zorgden voor reposts en toen ging het snel. Allerlei collega’s, ziekenhuizen en instanties vanuit heel Nederland boden belangeloos hulp aan. Van verbandmiddelen tot bedden en van rolstoelen tot antibiotica: binnen dertig uur hadden we een vrachtwagen vol hulpgoederen voor een veldhospitaal ingezameld. Op zaterdag werden deze goederen in Eindhoven overgeladen in een vliegtuig dat naar het rampgebied vertrok.”
Hartverwarmend
Ondertussen had Shakib Sana (GCML Rotterdam en GC M3, Leerdam) zich aangemeld om met zijn vrouw Sevilay Temel in Turkije medische noodhulp te verlenen. “Ik heb veel patiënten met een Turkse achtergrond, kom zelf uit Afghanistan. Via de appgroep had ik contact met huisarts Bünyamin Meral, ook hij wilde ter plekke in actie komen. Onze collega’s boden aan om de patiëntenzorg over te nemen, een waarnemende huisarts doneerde zijn waarnemingsvergoeding aan slachtoffers. Op vrijdag vlogen we met ruim 150 anderen voor een week naar het rampgebied. Als je dan in Adiyaman aankomt, betreed je een surrealistische wereld. Ongelofelijke ravage, ingestorte appartementencomplexen waar kinderpyjama’s uit het raam hangen, met het besef dat daaronder dus mensen kunnen liggen. Afschuwelijk. In de medische post van de universiteit zijn we met een team van twintig medici aan de slag gegaan.”
Kippenvel
Via de app was er dagelijks contact tussen Rotterdam en Turkije. Funda: “Het team van Shakib hielp bij het opzetten van een veldhospitaal, daarvoor was bijvoorbeeld behoefte aan een AED en een ECG. Na onze online oproep zamelden Nederlandse collega’s razendsnel het daarvoor benodigde geld in. Martine Uil belde namens Rijnmond Dokters en deed een bijdrage. Dat was het startsein voor een nieuwe actie, die binnen twee weken 52.000 euro opleverde.”
Shakib: “We vulden enveloppen met 250 euro en deelden die uit aan gezinnen in de bergdorpen die we eerst als medici hadden bezocht. Deze mensen waren alles kwijtgeraakt. Ik zal niet snel de reactie vergeten van een man die, nadat zijn huis verwoest was, met zijn gezin in de bergen in een tent woonde. “Kijk nou,” zei hij tegen zijn vrouw, “die mensen komen helemaal uit Nederland en denken aan óns!”. Echt een kippenvel-moment.”
Verbondenheid
Shakib en Funda zijn trots op de saamhorigheid onder collega’s tijdens deze actie. Funda: “Deze actie heeft me zó veel voldoening gegeven.” Shakib tot slot: “Onze core business is patiëntenzorg in onze praktijken, maar soms moet je je maatschappelijke betrokkenheid breder trekken. Dat hebben we met deze actie gedaan. Alle collegialiteit was hartverwarmend.”
Met een bijdrage aan deze actie betoont Rijnmond Dokters niet alleen haar medeleven aan de grote Turkse en Syrische patiëntenpopulatie in onze regio. Deze donatie symboliseert tevens grote waardering voor de bijzondere inzet van en solidariteit onder de drie betrokken huisartsen, passend bij onze coöperatie. De gevolgen van de ramp zijn nog altijd enorm. In de getroffen gebieden is nu vooral behoefte aan voedsel, medicijnen, onderdak, hygiënepakketten en andere noodhulp. Steun is nog altijd welkom via giro 555.