Rijnmondse huisartsen helpen slachtoffers Turkije
27 juni 2023Innovaties houden ons beroep hanteerbaar en interessant
27 juni 2023Een meedenkconsult bij de GGZ. De subacute GGZ-doelgroep in kaart brengen. Of input leveren - vanuit huisartsenoogpunt - bij verschillende regionale overlegtafels rondom wachtlijsten jeugd en volwassenen GGZ. Het zijn slechts enkele initiatieven waarmee Rijnmond Dokters de huisarts te hulp wil schieten bij het beheersbaar houden van de GGZ-zorg in de praktijk. “De druk neemt toe, maar als huisarts hoef je niet alles zelf te doen of te regelen.”
De problematiek hoeft eigenlijk niet eens meer geschetst te worden, maar toch: lange wachtlijsten, waarbij de zorgverantwoordelijkheid gedurende de wachttijd bij de huisarts blijft. Patiënten die na GGZ-behandeling terugkeren in de praktijk, soms met een minder stabiele situatie dan gedacht. Maar ook: onvoldoende inzicht in consultatiemogelijkheden of verwijsopties. Het zijn slechts enkele aspecten die de GGZ-zorg in de huisartspraktijk extra zwaar maken.
“Om die druk te verlichten, willen wij de zorg aan patiënten met psychosociale klachten binnen de huisartsenpraktijk meer handen en voeten geven,” vertelt Wanda Krouwel, Beleidsadviseur Mentale Gezondheid en lid van team GGZ binnen Rijnmond Dokters. “Dat doen we samen met de vakgroep GGZ. De leidraad die we hiervoor gebruiken is de LHV-visie, die aangeeft welke zorg je als huisarts kunt leveren en waar je grenzen liggen.”
Krachtenbundeling
“Onze vakgroep GGZ vertegenwoordigt en faciliteert de huisartsenzorg op GGZ-gebied, in principe voor patiënten van 0 tot 100 jaar,” vult kaderarts GGZ Noor Pelger aan. “Met de start van Wanda als beleidsadviseur kunnen we de waardevolle inhoudelijke expertise van de huisartsen in de vakgroep verbinden aan de andere programma’s die ook raken aan mentale gezondheid en de uitvoeringscapaciteit bij Rijnmond Dokters. Door vanuit eigen expertises gezamenlijk op te trekken, kun je elkaar versterken. Zo’n krachtenbundeling benutten wij nu intern bij Rijnmond Dokters. De eerste stappen zijn gezet.”
Praktijkgericht
Wanda: “In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat de huisarts en POH GGZ nog onvoldoende gebruikmaken van consultatiemogelijkheden bij de kaderarts en Youz. Wij gaan die optie vaker onder de aandacht brengen en zijn tevens bezig met het inregelen van het meedenkconsult GGZ.
Vanuit regionaal overleg en via signalen uit de praktijk bleek dat er behoefte is om de groep ‘subacute’ GGZ-patiënten in beeld te brengen en te kijken naar de beste interventies voor deze groep. Dit onderzoek, ‘Code Oranje’ genoemd, loopt momenteel en de eerste resultaten worden in het najaar verwacht.
De vakgroep levert tevens input aan de scholingscommissie GGZ. Komend najaar staan de volgende scholingen op de agenda: ACT, EMDR en ‘De grenzen aan de POH GGZ en de huisartsenzorg’.”
Regionaal
Noor: “Vanuit het integraal zorgakkoord IZA ligt de opdracht om in de regio mentale gezondheidscentra te ontwikkelen. Vanuit Rijnmond Dokters haken we hier actief op aan, zodat de huisartsenzorg inhoudelijk en qua samenwerking vertegenwoordigd is.
Relevant om in dit kader eveneens te noemen is het stroomschema (onder huisartsenzorg) crisisdienst GGZ, waarvan ons vakgroeplid Joke Smit mede-initiatiefnemer is en dat een update heeft gekregen.”
Meebeslissen
Noor: ”Jeugdigen komen in groten getale in de knel. Wij willen normaliseren waar dat kan en indien nodig doorpakken. Het tijdig kunnen doorverwijzen waar nodig is nu een fors knelpunt. Wij denken met de gemeente mee vanuit het huisartsenperspectief. Ook bij het uitrollen en functioneren van de POH Jeugd speelt Rijnmond Dokters een belangrijke rol. Zo hebben we samen met de gemeente het functieprofiel POH Jeugd opgesteld, de intervisie voert Rijnmond Dokters uit voor de hele regio.”
Stip op horizon
Wanda tot slot: “Onze stip op de horizon is het realiseren van zo veel mogelijk verbinding, bij Rijnmond Dokters intern, bij huisartsenpraktijken, in de wijken en regionaal. Zo proberen we de GGZ-zorg toegankelijk en de werkdruk in de huisartspraktijk beheersbaar te houden.”
Contact
Ervaart u knelpunten in uw praktijk bij de GGZ-zorg of heeft u vragen? Neem contact op met Noor via [email protected] of Wanda via [email protected].