Code Oranje: aan de slag voor betere subacute GGZ
17 maart 2024Praktijkmanager als strategische ondersteuning voor de huisarts
17 maart 2024Patiënten met lage rugklachten worden dikwijls naar de neuroloog verwezen. Een flink deel daarvan heeft aspecifieke rugklachten: volgens de NHG standaard géén indicatie voor tweedelijnszorg. Om uw patiënten snel een alternatief te bieden, kunt u sinds deze maand in onze regio gebruikmaken van het Meekijkconsult Fysiotherapie. Fysiotherapeut Mark van den Bos vertelt.
“Verwijzing van patiënten met aspecifieke lage rugklachten naar de tweedelijn heeft een aantal nadelen,” zegt Mark van den Bos, bestuurslid Fysiotherapie Collectief Rotterdam en praktijkeigenaar van REHABfysio in Rotterdam. “Na een aanzienlijke wachttijd wordt de patiënt door de neuroloog gezien, die meestal weinig voor de patiënt kan betekenen. Dus wordt de patiënt terugverwezen naar de huisarts, dikwijls zonder gericht behandelplan, inzicht in de klachten of zicht op verbetering daarvan. Voor de wachtlijsten in de tweede lijn zijn deze verwijzingen niet bevorderlijk. Bovendien wordt de patiënt met aspecifieke rugklachten dikwijls bekeken binnen het medisch referentiekader, terwijl het zoeken naar de oplossing van deze specifieke klachten binnen dat kader niet altijd de juiste route is. Het nieuwe Meekijkconsult Fysiotherapie biedt een alternatief. Huisartsen kunnen een patiënt aanvullend laten beoordelen door een fysiotherapeut, zodat patiënt en huisarts snel inzicht plus een gericht behandelplan krijgen.”
Zo werkt het
De kracht van het project Meekijkconsult Fysiotherapie - een gezamenlijk initiatief van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, ZEL en Fysiotherapie Collectief Rijnmond – is de snelheid van handelen en het brede deskundige advies. “Patiënten bij wie de lage rugpijn domineert, kunnen door de huisarts via ZorgDomein worden verwezen voor een Meekijkconsult Fysiotherapie. In ZorgDomein staan de aanbieders van dit consult vermeld, ervaren fysiotherapeuten die speciaal voor dit initiatief een aanvullende scholing gevolgd hebben.
Door de patiënt een StartBackScreeningTool in te laten vullen, wordt een indruk verkregen over de kans op het ontwikkelen van persisterende invaliderende lage rugpijn. Vervolgens komt de patiënt voor een eenmalig consult naar de fysiotherapiepraktijk. Hier vindt een uitgebreide intake plaats, waarbij pijn, beperkingen en herstel belemmerende factoren gericht in kaart worden gebracht. Ook vindt een inventarisatie plaats van leefstijlfactoren, psychosomatische factoren plus de ‘Illness Beliefs’ van de patiënt (overtuigingen zoals ‘ís er wel een oplossing voor mijn probleem’). Het zijn factoren die veel invloed op de klachten hebben, maar als behandelaar kúnnen we er iets mee om het perspectief van de patiënt te veranderen. Vooral bij deze patiëntendoelgroep is dat heel belangrijk. De bevindingen worden via een uniform, gestructureerd format teruggekoppeld aan de huisarts, natuurlijk voorzien van een behandelvoorstel.”
Het meekijkconsult dat in dit artikel wordt beschreven, verschilt van het meekijkconsult dat u wellicht kent van Rijnmond Dokters. Dit zijn de verschillen:
- De vergoeding hangt af van de voorwaarden van de aanvullende verzekering van de patiënt.
- Het eigen risico van de patiënt wordt belast.
- Er is geen vergoeding voor de huisarts.
Wilt u meer informatie over het raadplegen van een specialist vanuit de huisartsenpraktijk, het reguliere MKC, lees hier dan verder.
Angsten
Ter illustratie vertelt Mark over een recente patiënt: “Zijn rugklachten waren ontstaan na een verkeersongeval. Bij de uitgebreide intake kwam veel aan bod: een lastiger wordende thuissituatie, financiële stress na het verlies van zijn baan, angst om te bewegen én, wat niet bij de huisarts ter sprake was gekomen, verkeersangst sinds het ongeval. Dat heb ik naar de huisarts teruggekoppeld, wellicht dat een POH GGZ in dat opzicht iets voor deze man kan betekenen. Voor de beweegangst ga ik met hem aan de slag: via kleine stapjes kan deze patiënt het vertrouwen in zijn lichaam terugwinnen.”
Doeltreffende oplossing
Momenteel zijn er, verspreid over de regio Rijnmond, negen fysiotherapiepraktijken die dit Meekijkconsult Fysiotherapie aanbieden, Mark verwacht dat dit aantal toeneemt. “Mensen kunnen dikwijls binnen een paar dagen terecht, zodat wekenlange wachttijd voor de neuroloog voorkomen wordt. In principe wordt het consult vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Deelnemers aan het project – dat in juni vorig jaar van start ging in de regio Nieuwe Waterweg Noord en Delfland, Westland en Oostland en dat op 1 maart 2024 in de regio Rijnmond startte – zijn positief. Patiënten voelen zich beter begrepen, zijn gebaat bij goed verwachtingsmanagement en varen wel bij passende begeleiding. Bovendien krijgen ze meer tools in handen om zelf hun gezondheid te verbeteren. Een doeltreffende optie dus voor patiënten met aspecifieke lage rugklachten waarvoor de huisarts snel een antwoord zoekt.”
Informatie
Op de site van het Fysiotherapie Collectief Rijnmond vindt u uitgebreidere informatie over het Meekijkconsult Fysiotherapie (waaronder de werkwijze, het stroomdiagram ‘lage rugklachten’ en het vragenformulier voor de patiënt in de StartBackScreeningTool).
Robin van der Putten, huisarts in Maasland, is enthousiast over dit Meekijkconsult Fysiotherapie. Lees hier waarom.