De huisartsenzorg voor mensen met psychische problematiek is een belangrijk deel van het werk van de huisarts, vaak met ondersteuning van een POH GGZ. Ook Rijnmond Dokters wil huisartsen op het gebied van GGZ ondersteunen.

Toegankelijk en beheersbaar

De huisarts ziet steeds meer mensen met psychische klachten en/of problematiek. Door lange wachttijden binnen de GGZ kunnen mensen met (ernstige) psychische klachten nog lang niet overal op tijd terecht voor hulp. De druk op de huisartsenzorg neemt hierdoor toe, waardoor samenwerking in en rondom de praktijk hard nodig is. Rijnmond Dokters ondersteunt huisartsen hierbij. Het doel is om de GGZ toegankelijk te houden en de werkdruk in de huisartsenpraktijk te beheersen.

Podcasttip

De DSM en onnodig medicaliseren van psychiater Jim van Os

De inzet van een praktijkondersteuner

Als lid van Rijnmond Dokters kunt u bij beschikbaarheid extra handen in de praktijk inschakelen met een POH-GGZ of POH Jeugd en Gezin. U benut alle voordelen van een praktijkondersteuner, zonder een vast dienstverband aan te hoeven gaan.

  • Bij inzet van een POH-GGZ van Rijnmond Dokters ontvangt u het totaalpakket eHealth. Hiermee voldoet u als huisarts in één keer aan de inkoopvoorwaarden voor het opslagtarief POH-GGZ, eHealth en consultatie.
  • Rijnmond Dokters verzorgt de intervisie in de regio voor de POH-GGZ die in dienst zijn van Rijnmond Dokters en voor alle POH Jeugd en Gezin.
  • Rijnmond Dokters organiseert verschillende scholingen voor de POH-GGZ.

Consultatie

Door optimaal gebruik te maken van elkaars capaciteiten, kunnen we een zo intensief als nodig en kort als mogelijke begeleiding en behandeling verzorgen. Daarom hebben we hebben afspraken gemaakt met diverse zorgverleners rondom consulteren. Hiermee willen we onnodige verwijzingen naar de GGZ helpen voorkomen en zorgen dat personen snel(ler) op de juiste plek terecht komen.

1Een meekijkconsult aanvragen
Het is mogelijk een meekijkconsult aan te vragen bij een psychiater via VIPLive. Dit consult biedt huisartsen de gelegenheid om een specialist mee te laten kijken en mee te denken.
2Huisartsenproject Youz (voor patiënten 18- uit gemeente Rotterdam)
Het team Huisartsen Consultatie Jeugdhulp in regio Rijnmond bestaat uit jeugdhulppartners van Youz, MEE, Indigo, Enver en Yulius. Zij geven advies aan huisartsen en POH en denken mee over de juiste vorm van jeugdhulp aan kinderen met complexe problematiek en hun ouders. Het aanbod van dit netwerkteam geeft, naast collegiaal advies en consultatie, de mogelijkheid tot casuïstiekbespreking en scholing op maat. Het advies en consult kan aangevraagd worden via VIPLive, per mail en telefonisch.
3Kaderarts GGZ
De POH-GGZ kan de kaderarts GGZ consulteren. Dit kan via mail [email protected] of via VIPLive.

Wanneer consulteren?

Bij consultatie kunt u een vraag stellen over een patiënt die (nog) niet in behandeling is. Het doel van consultatie is de patiënt sneller en doelmatiger te helpen. Consultatievragen gaan over de diagnostiek, verwijsmogelijkheden en behandelopties, zoals het voorschrijven van psychofarmaca bij chronische aandoeningen. Is de patiënt al in behandeling bij een GGZ organisatie (of is dit korter dan 1 jaar geleden en gaat het om dezelfde klacht)? Benader dan de regiebehandelaar.

Vakgroep GGZ als adviesorgaan

Er is een vakgroep GGZ actief. De vakgroep fungeert als het adviesorgaan van de ledenraad en het bestuur van Rijnmond Dokters. In de vakgroep zijn de volgende functies vertegenwoordigd: Kaderarts GGZ, Huisarts, POH GGZ, Beleidsadviseur Mentale Gezondheid en Manager Wijkgericht Werken.

Vanuit de vakgroep GGZ

  • Zetten we in op het versterken van de wijksamenwerking tussen huisartsen, de GGZ en het sociaal domein.
  • Nemen we deel aan regionaal overleg over de hervormingsagenda Jeugd van de regiogemeenten.
  • Nemen we deel aan de regionale overleggen zoals de Taskforce en de daaruit voortgekomen overlegtafels: transfertafel en de digitale casuïstiektafel.
  • Denken we mee over de wachtlijstproblematiek en de daarbij aangedragen oplossingen (zoals (online) overbruggingszorg en meedenkconsultatie).
  • Dragen we bij aan het verbeteren van processen rondom acute en subacute GGZ.
  • Adviseren we op de deskundigheidsbevordering van huisartsen en POH-GGZ/Jeugd.

Contact met de vakgroep

Loopt u tegen knelpunten aan of heeft u een interessante ontwikkeling die u met de vakgroep wilt delen? Stuur een mail naar kaderhuisarts GGZ Noor Pelger, [email protected], of onze Beleidsadviseur Mentale Gezondheid Wanda Krouwel, [email protected].

Het bevorderen van samenwerking

Rijnmond Dokters zoekt de samenwerking op met andere organisaties om belangrijke thema's uit de GGZ breed op te pakken in de regio.

Wachtlijsten

Vanuit het initiatief Weg van de Wachtlijst is in bijna alle regio’s een taskforce actief die erop gericht is om de wachttijden terug te brengen. Vanuit de regionale taskforce bundelen we de krachten om de wachttijden terug te brengen naar zogenoemde Treeknormen.
Treeknormen zijn met de sector en overheid afgestemde normen als het gaat om aanvaardbare wachttijden. De aanmeldwachttijd - de tijd tussen eerste contact van de cliënt tot aan de intake - moet beperkt zijn tot 4 weken. De behandelwachttijd - de tijd tussen de intake en de start van de behandeling - moet beperkt zijn tot 10 weken. De afgesproken Treeknorm voor de totale wachttijd is daarmee 14 weken.

Jeugd GGZ

De gemeenten in de regio Rijnmond werken samen in de gemeenschappelijke regeling jeugdhulp Rijnmond (GRJR).
De GRJR gaat over de inkoop van jeugdhulp, maar ook de wachttijden voor de jeugd GGZ zijn een (groot) knelpunt. Omdat deze signalen ook vanuit de huisartsenpraktijk komen is Rijnmond Dokters in gesprek met de GRJR en Gemeente Rotterdam. Knelpunten worden aan het licht gebracht, inzichten gedeeld en ontwikkelingen gevolgd en geëvalueerd.

Hulp nodig?

Loopt u tegen knelpunten aan met betrekking tot de Jeugd GGZ en komt u er zelf niet uit met de aanbieder? Dan kunt u de anonieme casus voorleggen aan Rijnmond Dokters. Wij denken met u mee en overleggen waar nodig met de gemeente. Neem hiervoor contact op met Wanda Krouwel.

Acute GGZ+

In de regio overleggen huisartsenorganisaties en de crisisdienst van GGZ-instelling Antes, onder leiding van Samergo, halfjaarlijks over de samenwerkingsafspraken. Deze afspraken zijn opgesteld conform Generieke module Acute psychiatrie en vastgelegd in het stroomschema Acute GGZ.

Aandacht voor kwetsbare groepen

Vanuit het team Mentale Gezondheid denken en werken we mee aan de zorg voor kwetsbare doelgroepen. Hierbij hebben we aandacht voor o.a. kwetsbare zwangeren, ouderen en GGZ, licht verstandelijk beperkten. 

Veelgestelde vragen

1Wat zijn de afspraken tussen GGZ en huisarts rondom doorverwijzing?
Een doorverwijzing is een aansluitend vervolg op een eerder gestart GGZ‐traject. Indien sprake is van een doorverwijzing, dan geldt overeenkomstig de “Landelijke samenwerkingsafspraken tussen huisarts, generalistische basis GGZ en gespecialiseerde GGZ (LGA)”, dat de huisarts, bij cliënten die langer dan een half jaar in zorg zijn bij de GGZ (mits de cliënt hiervoor toestemming geeft), minimaal elk jaar een voortgangsverslag ontvangt. De melding aan de huisarts moet dus binnen één jaar (365 dagen) worden gedaan. Er is dan geen nieuwe verwijzing van de huisarts noodzakelijk.
2Wanneer begeleid ik een patiënt met een chronisch psychiatrische aandoening zelf en wanneer blijft deze begeleiding bij de GGZ?
U kunt een patiënt met ernstige psychische problematiek begeleiden die na een behandeling door een specialist goed is ingesteld en stabiel is. Deze begeleiding is aanvullende huisartsenzorg. Voorwaarde is dat u de patiënt meteen terug kunt verwijzen naar de gespecialiseerde GGZ als zich opnieuw problemen voordoen. Dat kan alleen als er een afspraak is dat een patiënt zonder wachtlijst kan worden terugverwezen. Hiervoor moet een afspraak worden gemaakt met de GGZ instelling. En het medicatiebeleid moet duidelijk zijn. Dit werkt net als in de somatiek: hartpatiënt krijgt na behandeling door cardioloog en een stabiele periode met begeleiding door de huisarts opnieuw acute ernstige hartklachten, huisarts verwijst terug naar de cardioloog.

Bent of voelt u zich onbekwaam om de begeleiding van deze patiënt op zich te nemen, dan wordt de begeleiding binnen de GGZ gedaan. Dit geldt ook voor het voorschrijven van medicatie zoals antipsychotica en lithium, dat doet u alleen als u zich daartoe bekwaam acht en er goede samenwerkingsafspraken zijn met de GGZ.

Uw begeleiding is vraaggestuurd (reactief): op basis van de vraag van de patiënt kunt u zorg bieden. Komt de patiënt niet naar het spreekuur dan roept u de patiënt niet proactief op. Wel biedt u uiteraard de huisartsenzorg zoals beschreven in de NHG-richtlijnen en vraagt u patiënten bij u terug te komen als u dat noodzakelijk acht. U kunt niet alle patiënten in beeld hebben die langdurig zijn opgenomen. Wat de ggz-patiënten betreft is er in de ernstig psychiatrische groep soms ook sprake van zorgmijdend gedrag, waardoor u hen lang niet altijd in beeld zult hebben.

.