Hoe blijft de toekomst van een huisarts toegankelijk en aantrekkelijk?
11 oktober 2022Minder administratieve belasting en kortere wachtlijsten: “Uiteindelijk moet het op de beleidstafel worden opgelost”
11 oktober 2022In 2014 is huisartsenpraktijk Mozaïek gestart met de samenwerking met andere disciplines. Van een schuldhulpverlener en een maatschappelijk werker tot een yoga-instructeur en een mindfulnesstrainer: alles onder één dak. Huisartsgeneeskunde gaat verder dan alleen medische hulp, is de gedachte. Korte lijnen en een herkenbaar instituut dragen bij aan vertrouwen en maakt mijn werk leuker. Huisarts Ardjan Munter en praktijkmanager Anton van der Mooren geven een toelichting.
Aanleiding voor de samenwerking was de visie van de vorige praktijkhouder, Jan Galesloot: huisartsgeneeskunde moet niet alleen medisch blijven, maar moet ook kijken naar waarom mensen ziek worden. Ardjan legt zijn visie uit: “Als je verder kijkt dan alleen naar het medische probleem, maar ook naar de oorzaak, kom je al snel op allerlei maatschappelijke vlakken terecht. Daar ben je als huisarts niet altijd specialist in. In zo’n geval kun je een patiënt het beste doorsturen en dat werkt eigenlijk alleen als je weinig fysieke en sociale afstand hebt. De hulpverleners met wie we de beste samenwerking hebben, zitten immers bij ons aan de lunchtafel. Je zoekt elkaar dan makkelijk op.”
Last van mijn arm
Een huisarts kijkt verder dan alleen de pijnklacht. Ardjan geeft een voorbeeld: “Heeft iemand last van zijn arm door het werken in de bouw? Dat kan een slijmbeursontsteking betekenen. Maar hoe kom je daaraan? Als je tijdens zo’n spreekuur doorvraagt, dan blijkt dat de patiënt in scheiding ligt, financiële zorgen heeft en niet goed slaapt, waardoor het lichaam niet goed herstelt en een slijmbeursontsteking veroorzaakt. Deze klachten – met hetzelfde werk – kwamen voor de scheiding namelijk niet voor. Met deze kennis verwijzen we de patiënt door naar een fysiotherapeut en naar een praktijkondersteuner om over zijn financiële problemen te praten.”
Dichtbij de patiënt
Het voordeel van deze samenwerking is dat de huisarts dichter bij de patiënt blijft staan en rechtstreeks betrokken blijft bij de zorg. Ardjan vervolgt: “Zorg gaat over mensen die in een omgeving leven. De leefomgeving en iemands plaats in de maatschappij hebben invloed op hun gezondheid. Wanneer hier iets misgaat, kan dat problemen opleveren in de medische zorg. Wil je dit voorkomen, dan moet je als huisarts oog hebben voor het maatschappelijke vlak. Wij verwijzen patiënten door, maar blijven de centrale plek in het web en vertrouwenspersoon. Patiënten zitten soms al van kinds af aan bij een bepaalde praktijk, die ken je en vertrouw je. Een huisarts ziet dan ook sneller of iets niet helemaal goed gaat.”
Anton vult aan: “Wij zijn een vertrouwd gezicht. Je hoort weleens dat patiënten steeds worden doorgestuurd en hun verhaal alsmaar opnieuw moeten doen. Zij voelen zich vaak onbegrepen. Bij ons is alles onder één dak en verloopt de communicatie soepel.” Ardjan: “Ik geloof dat als je eenmaal een vertrouwensband hebt met een patiënt, de behandeling ook effectiever is. Als ik een partner aandraag bij mijn patiënt, dan heeft hij of zij al snel meer vertrouwen en motivatie om hier gebruik van te maken. Daarnaast komt de patiënt naar onze praktijk toe en is met dit gebouw en de medewerkers al bekend. Dit schept vertrouwen.”
Meer mentale energie
De samenwerking met sociale partners levert met name mentale energie op, volgens de huisarts en praktijkmanager. Ardjan: “Als je van te voren al weet dat de fysio het probleem goed opppakt, levert je dat mentale energie op. Deze energie maakt het dan ook mogelijk om te investeren in de samenwerking. De kwaliteit van onze zorg gaat daarmee omhoog. En dat leidt ertoe dat mijn werk als huisarts leuker wordt en nog meer voldoening geeft.”