Oplossingsgerichte zorg bieden met Positieve Gezondheid
19 september 2023Naar een gezonde leefstijl: “Stop met adviseren, start met begeleiden”
19 september 2023Jaarlijks komen zo’n 25.000 kinderen ter wereld met een moeilijke start. Voor deze kinderen is er Het Kleine Helden Huis, opgericht door kinderarts en neonatoloog Angelique Haringsma en gezinscoach Hiltje Heyman. In deze warme en huiselijke omgeving worden kinderen en hun ouders voorzien van medische en psychosociale zorg.
Angelique: “Bij een moeilijke start kun je denken aan problemen bij de bevalling, prematuriteit, dysmaturiteit, of wanneer er sprake is van voedingsproblemen.” Hiltje vult aan: “Ongeveer een derde van die moeilijke starters heeft intensievere zorg nodig. Vaak is dit medische zorg, maar veelal hebben deze kinderen – en soms ook de ouders – ook psychische en sociale klachten. Denk bijvoorbeeld aan hechtingsproblematiek.” Deze gezinnen kunnen terecht bij Het Kleine Helden Huis, een centrum waar de medische en psychosociale zorg samenkomt.
Wat zijn de signalen?
Hiltje benadrukt het belang van preventief werken: “We hebben nu veel oudere kinderen tussen 6 en 12 jaar, maar we willen graag eerder betrokken zijn. Vaak komen ze via een omweg bij ons. Daarom is het cruciaal dat zorgverleners ook vragen naar de beginfase: hoe verliep de geboorte en het eerste jaar?”
Angelique benoemt mogelijke signalen waarop zorgverleners kunnen letten: “Bij kinderen van 0 tot 4 jaar zie je vaak problemen met eten, slapen, overmatig huilen en overprikkeling, mogelijk als gevolg van sondevoeding op jonge leeftijd. Bij oudere kinderen uit het zich in concentratieproblemen op school en verschillend gedrag, van heel introvert tot druk en driftig. Sociale problematiek en klachten als een vol hoofd of depressieve gedachten zijn ook niet ongewoon.”
Ik zag kinderen vaak in het ziekenhuis, maar ik wilde ze graag op een andere plek behandelen. Een plek waar ik snel hulp kan inschakelen als het niet goed gaat, maar waar ook aandacht is voor maatschappelijke aspecten. Tijdens gesprekken langs de voetballijn, onze kinderen speelden in hetzelfde team, ontstond het idee om deze plek samen te creëren.
“Hier combineren we medische en sociale zorg onder één dak, zodat we op alle aspecten kunnen inspelen. Bovendien hebben we er alles aan gedaan om een huiselijke sfeer te creëren, zodat het voor het kind en het gezin een aangename plek is om naartoe te gaan.”
Verwijzen en de behandeling
Zowel huisartsen als ouders kunnen een kind aanmelden bij Het Kleine Helden Huis. Hiltje licht toe: “De verdere stappen hangen af van de hulpvraag en leeftijd van het kind. Binnen twee weken volgt een korte triage om te bepalen welke vorm van hulp het meest passend is: een consult bij een kinderarts of jeugdzorg. Bij jongere kinderen wil ik vaak dat Angelique eerst een medische check doet.” Angelique: “Het lichamelijke uitsluiten is belangrijk om aan de psychosociale kant iets te kunnen doen.”
Er worden verschillende specialistische behandelingen aangeboden, waaronder logopedie, fysiotherapie, ergotherapie, kinderpsychologie, orthopedagogiek en gezinscoaching. Dit kan zowel in het centrum als aan huis, afhankelijk van de behoefte. Veelal wordt ook speltherapie ingezet. Hiltje: “Alles om ervoor te zorgen dat het niet ‘ziekenhuisachtig’ voelt.”
Voor ouder én kind
Het Kleine Helden Huis staat ook open voor volwassenen. Voor behandeling kunnen zij zich met een verwijsbrief van de huisarts per mail aanmelden, maar ook zonder verwijzing kunnen ouders in het centrum terecht. Angelique benadrukt: “We bieden naast zorg ook veel psycho-educatie aan. Wat gebeurt er met je kind? Hoe ziet het brein eruit? We voorzien in alles waar ouders behoefte aan hebben. Bovendien is er veel ruimte voor lotgenotencontact. Zo wordt er bijvoorbeeld na een babymassage met een kopje koffie nog lang nagepraat in onze huiskamer.”
Kennisdeling
Omdat Het Kleine Helden Huis vrij uniek is in zijn soort, trekt het kinderen uit het hele land aan. Hiltje legt uit dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor kinderen met een moeilijke start en de gevolgen hiervan: “We willen onze kennis delen met andere zorgverleners, zodat kinderen en hun ouders zo snel mogelijk de juiste zorg en begeleiding krijgen.” Angelique: “Om deze reden hebben we de basisopleiding HOME ontwikkeld, een geaccrediteerde scholing gericht op hechting, ouderschap en mentaliseren. We leren zorgverleners wat het inhoudt als een kind prematuur of dysmatuur wordt geboren of te maken krijgt met een moeilijke start, maar ook het herkennen van de signalen komt uitgebreid aan bod. Daarnaast ondernemen we kortlopende projecten en onderzoeken om meer kennis te vergaren en te delen.”
Het Kleine Heldenhuis
Het Kleine Helden Huis is gevestigd aan de Oostzeedijk 32 B in Rotterdam. Wilt u meer weten over het aanbod? Bekijk dan de website. Op de pagina voor verwijzers vindt u meer informatie over het aanmelden en de financiering.