Gezamenlijke inzet huisartsenorganisaties voor Rijnmonds digitaal zorgplatform Digizorg
10 oktober 2023Naar een integrale, patiëntgerichte chronische zorg
8 december 2023De herstelacademies in Rotterdam blijken een schot in de roos. Dit initiatief biedt mensen die niet lekker in hun vel zitten de kans om – kosteloos - te werken aan hun persoonlijk herstel, met ervaringsdeskundigen of via peer support, in groepen en/of activiteiten. Interessant voor iedereen die, in aanvulling op óf buiten de reguliere zorg, op zoek is naar het hervinden van de eigen regie.
“De eerste herstelacademie in Rotterdam is in 2019 gestart vanuit persoonlijke ervaringen waarbij de reguliere zorg niet de gewenste ondersteuning kon bieden,” vertelt Josse Weyers, ervaringsdeskundige/coördinator Herstelacademie IJsselmonde. “Het initiatief hiertoe werd genomen door ParnassiaGroep, Basisberaad, Pameijer en WIN010, die zich hierbij baseerden op andere herstelacademies. Bij de herstelacademie werken mensen samen aan hun herstel in een omgeving waarin de herstelvisie centraal staat: het opbouwen en hervinden van de eigen identiteit, heroveren van regie op het eigen bestaan en weer meedoen in de maatschappij.”
Verschillen met reguliere zorg
‘Werken aan herstel’: dat is feitelijk toch ook wat mensen doen binnen de reguliere zorg? Josse, werkzaam vanuit ParnassiaGroep, ziet wel een paar essentiële verschillen tussen de reguliere zorg en de aanpak van de herstelacademie. “Een psycholoog is wellicht meer bezig met de aandoening, bij de herstelacademie ligt de focus vooral op wie je daarnaast nog meer bent. Vanuit professionele distantie zal een psycholoog misschien niets of weinig over zichzelf vertellen, bij de herstelacademie draagt wederkerigheid bij aan vertrouwen: weten wie je voor je hebt, helpt bij het delen van ervaringen.
Daarnaast hanteert de herstelacademie nog enkele relevante waarden: deelname is kosteloos, er is geen doorverwijzing nodig en er wordt niet gerapporteerd. Deelnemers bepalen zelf wanneer zij klaar zijn, sommigen willen daarna meer inzet leveren en als vrijwilliger bij ons aan de slag. Dat kan, we verzorgen basiscursussen voor ervaringsdeskundigheid.”
Wederkerigheid
“Als deelnemer kom je niet alleen iets halen, maar ook iets brengen. Naast de trainingen zijn er peer supportgroepen en diverse activiteiten, die mede gefaciliteerd worden door de deelnemers(*). Iedereen is welkom: mensen die op een wachtlijst staan voor GGZ-hulp, die al in behandeling bij de GGZ zijn of uitstromers van GGZ die nog een vangnet nodig hebben. Maar bijvoorbeeld ook mensen die zich, na het overlijden van hun jarenlange levenspartner, sterk afvragen wie ze nu zelf nog zijn of mensen die door een chronische ziekte hun baan en houvast kwijtgeraakt zijn.”
Ervaringen en reacties
“Mensen komen bij ons als ze niet lekker in hun vel zitten, somber, met gevoelens van eenzaamheid of door andere zaken op hun levenspad. Tijdens of na hun bezoeken krijgen we regelmatig mooie reacties. Mensen geven aan dat ze het fijn vinden om uit verschillende werkvormen te kunnen kiezen, sommigen ervaren vooral het creatief aan de slag gaan als ‘erg helpend’, anderen voelen zich met name bemoedigend gesteund door met elkaar van gedachten te wisselen. ‘De herstelacademie heeft mij weer een toekomstperspectief gegeven’, ‘ik heb hier geleerd om voor me zelf uit te komen’ of ‘door ervaringen te delen, zie ik dat ik verder ben dan ik dacht’. Het is bijzonder om deel te mogen uitmaken van dat proces.”
Groot succes
Inmiddels blijkt dit initiatief een groot succes. De herstelacademie in IJsselmonde startte als pilot vanuit PALM010. Ondertussen worden de herstelacademies in Rotterdam gefinancieerd door de gemeente Rotterdam vanuit het plan ‘Kwetsbare Rotterdammers’ - momenteel zijn er vier herstelacademies in Rotterdam, aan de volgende vier wordt gewerkt.
Josse tot slot: “Mensen komen bij ons via welzijnspartijen in de wijk, vinden ons via Internet of worden op ons bestaan geattendeerd door huisartsen en POH’ers. Om onszelf te presenteren, bezoeken we regelmatig huisartspraktijken. Wie daarin geïnteresseerd is: neem contact met ons op, we komen graag langs.”
Contact
Josse Weyers: (06) 83 26 16 63
[email protected]